БНБ показа българските евромонети

Българската народна банка (БНБ) публикува дизайна на евромонетите, които да влязат в обращение при присъединяването на България към еврозоната. Дизайнът е одобрен от Координационния съвет за подготовка на страната за членство във валутния съюз, както и от Управителния съвет на БНБ.

Двете лица на всяка евромонета са съответно с европейски и национален дизайн.

Националният дизайн има задължителни и незадължителни елементи. Първите включват изобразяване на кръг от 12 звезди, както е върху знамето на Европейския съюз, както и изписване на кирилица на думата „България“.

Незадължителните елементи включват изписване на думата „евро“ на монетите от 1 и 2 евро, „стотинка“ и „стотинки“ на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, както и изписване на „2025“, когато се очаква България да се присъедини към еврозоната. Редица институции и експерти обаче предупреждават, че този срок може и да не бъде спазен.

За основните елементи на дизайна на националната страна на българските евромонети е възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети – Мадарският конник на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, Св. Иван Рилски на монета от 1 евро и Паисий Хилендарски на монета от 2 евро.

Художествените проекти са изработени от „Монетен двор“ ЕАД.

Дизайнът следва да бъде одобрен от Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и страните членки на еврозоната, пише www.economic.bg

Припомняме, че първоначално идеята бе дизайнът на българските евромонети да се определи с конкурс, а впоследствие новият стар гуверньор на БНБ обяви, че ще бъде запазен дизайнът на сегашните български монети.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене