Мощният „Фредерик“ обрули България, бурен вятър в цялата страна, части от Смолян са без ток

Природната стихия, която ще продължи през следващото денонощие, нанесе множество щети

Тази нощ и утре над страната продължава да вилнее мощният черноморски циклон „Фредерик“. Той настъпи с ураганни ветрове, които отнеха човешки живот, със снеговалежи и виелици части от страната и със смразяващи температури. Обявени са предупреждения за опасно време от втора степен, както и червен код за силно вълнение на морето, пише Епицентър. 

Обстановката в Източна България ще се усложни – ще духа бурен и дори ураганен вятър от север-северозапад. Ще има и значителни валежи от дъжд, които в повечето райони, дори и по Черноморието, ще преминат в сняг.

Мощният циклон, който ще продължи през следващото денонощие, нанесе множество щети.

Сигнали за паднали дървета бяха получавани от всяка точка в страна – София, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Монтана и други. В Смолян бе прекъснато и електричеството в части от града. Същата бе ситуацията в Монтанско, където няколко села също останха без елктрозахранване.

Отново в Смолян – силният вятър счупи стъклата на изоставения хотел „Соколица“. За щастие, пострадали хора нямаше.

В София мъж загина на място, след като дърво се стовари върху автомобила му, докато той шофира по булевард „Илиянци“. Пострадала е и съпругата му, която е откарана в болница. Движението бе блокирано от екипите на полицията.

Във Варна поривите на вятъра към този час са около 75-90 км/час. Жителите на града съобщават за отнесени покриви, прекъснато електричество на места, а от Летище Варна отменят и полети. Блокирано е и движението по пътя Варна – Добрич заради виелица.

Ето какво остана от Варна след адската буря, кошмарът не е свършил, прогнозират 5 м. вълни и… ВИДЕО

Тежка обстановка в Добричка област. Над 30 сигнала за закъсали автомобила са получени в пожарната.

По информация на пожарната бедстващи хора по пътищата няма. Пътуващите в закъсалите коли са евакуирани.

Над 70 са получените сигнала и за паднали дървета в Добричко. Най-тежка е обстановката по републиканската пътна мрежа от Добрич за Варна, Генерал Тошево и Балчик.

По информация на МТО службата в Добрич скоростта на вятъра е 16 метра в секунда, а падналото количество дъжд и сняг е 39 литра на квадратен метър.

В Пловдив бяха подадени десетки сигнали за произшествия, свързани с вятъра. В жилищния квартал „Тракия“ сигнализираха за висяща изолация, дървета бяха паднали върху автомобили, алармираше се за висящи ламарини и неукрепени билбордове.

Обстановката през следващите часове ще остане опасна.

По данни на НИМХ мощният черноморски циклон ще се разгърне над Източна България. Прогнозите са за ураганни ветрове и значителни дъждове, които ще преминават в сняг. Температурите утре ще бъдат между 5 и 10 градуса. В части от страната е обвен оранжев код за опасно време.

Оранжев код за бурен вятър и значителни валежи е в сила за цяла Източна България и северозападните райони. За останалата част от страната е обявяен жълт код.

За утре в цяла Източна България отново ще духат силни ветрове, като за крайните източни райони е обявен предупредителен оранжев код.

Министерството на околната среда и водите предупреди за възможни наводнения в района на реките Дунав, Камчия и Русенски Лом.

Заради силния вятър в София екипите на дирекцията „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 18 сигнала за паднали клони, строителни огради, ламарини и части от билбордове.

Мъж загина при инцидент заради силния вятър в София. Това съобщиха от МВР. В следобедните часове е постъпил сигнал за инцидент на столичния бул. „Илиянци“.

Според първоначалната информация от силния вятър дърво е паднало върху движещ се по пътното платното лек автомобил, в което пътували мъж и жена.На място е починал 65-годишният мъж, а съпругата му е в тежко състояние.

„Сигналът е получен в 16:18 часа. Линейката е пристигнала за 12 минути. Мъжът е починал на място, съпругата му се е оплакала от болки в кръста. Тя е била в шок и ѝ е прилошало. Откарана е в „Пирогов“, казаха за bTV от Спешна помощ.

Временно движението по бул. „Илиянци“ е спряно в двете посоки.

Във връзка със силния вятър днес в София екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 18 сигнала, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на Столичната община. Те са за паднали клони на дървета, строителни огради, ламарини и рекламно-информационни елементи от билбордове. Аварийните екипи са на терен и извършват обходи.

През деня е обявен жълт код за вятър в столицата с очаквани пориви между 20 и 24 м/с.

Повече от два часа квартали на Смолян и няколко села в общината са без ток заради силния вятър. Първи за сезона сняг валя по високите части на Смолянска област.

Повече от два часа квартали на Смолян са без ток. Причината за авариите най-вероятно е силният вятър. Сигналите са за квартал „Каптажа“, „Нов център“, Стар център“, „Райково“, „Езерово“, има и сигнали от някои села в общината.

Ситуацията е динамична и на места няма ток, на други електричеството се възстановява и токът пак спира. В пожарната няма постъпили сигнали за паднали дървета заради силния вятър.

От Планинската спасителна служба предупредиха, че условията за туризъм в планините са лоши – облачно, с гъста мъгла, на места – със силен вятър, пътеките са хлъзгави, навсякъде има снежна покривка.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене