Фермери срещу решение на БАБХ: Изключително тежко, много сме притеснени

Голяма част от тях споделят, че са заплашени от фалит

Новата забрана за фермерските пазари провокира остра реакция от страна на малките производители. Голяма част от тях споделят, че са заплашени от фалит и настояват мерките да бъдат прекратени, предава NOVA.

Вече повече от 10 години Златина Георгиева и семейството й се занимават с млечно говедовъдство в село Изворско. Продават на фермерски пазари. Сега продукцията ѝ не може да бъде реализирана.

„Не знаеш какво да правиш. Работил си години наред, имаш клиенти и в един момент те не могат да достигнат до теб или ти до тях”, коментира жената.

От забраната освен Златина, недоволстват и стотици малки производители.

„Изключително тежко. Много сме притеснени и за нашите производители, и за фермерските пазари”, разказа Никола Куташки, организатор на „Фермерски пазар” – Варна.

„Нямам логично обяснение защо ни спират. От една страна сме проверявани като големите обекти, от другата страна тези мерки се спазват само за малките производители”, твърди
Венци Узунов, собственик на ферма в село Цонево.

Затова производителите смятат, че тази заповед е лобистка и обслужва интересите на големите вериги. Затова фермерите предлагат:

Забранява се провеждането на пазари за животни и животинска продукция в цялата страната

„Нека да си остане само строг контрол върху живите животни, ако има наистина такива болести, каквито говорят”, призова Златина Георгиева.

„Нека БАБХ обмисли ефекта от заповедта. Говорим за птичи грип. Не е свързано с овце, крави, кози”, заяви Никола Куташки.

След недоволството в петък от БАБХ обявиха, пазарите ще работят, но при определени условия. Темата коментира и д-р Борис Борисов, директор дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните, в ефира на „Събуди се”.

„При топлинна обработка вирусът се инактивира и не представлява риск за здравето на хората, но самото струпване на пазарите създава риск за разпространение на инфлуенцата. Затова преминахме към тази драстична, но наложителна мярка. В период от 20 дни имахме 7 огнища. Контролът в хранителните вериги е много сериозен, не като при пазарите”, обясни той.

https://www.vbox7.com/play:dc3054203e

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене