Румъния попиля австрийския канцлер заради България и Шенген: Ако сте тъп, вървете си у дома! Напуснете

Трябва да изиграем шансовете си докрай! Ще се боря до последния момент, а Нехамер прекрачи червената линия, отсече Марсел Чолаку

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку заяви в национален ефир, че страната му трябва да изиграе шансовете си докрай по въпроса за Шенген, като каза, че ще се бори „до последния момент“ за присъединяването на Румъния към зоната за свободно движение. 

Той смята, че трябва да се вземат по-строги мерки срещу австрийския канцлер, единственият, който се противопоставя. Чолаку намекна за „насочване“ от страна на Путин, режисиране на Нехамер от „някой друг“, заговори и за руски газ.

Напуснете Шенген, ако смятате, че това е миграция„, обърна се индиректно Чолаку към Карл Нехамер на живо в студиото. „Що се отнася до Шенген, ще се боря до последния момент и смятам, че това е правилно“, каза премиерът на Румъния Марсел Чолаку в сряда вечерта по Antena 3 на CNN, предаде „Фокус“.

Трябва да изиграем шансовете си докрай„, заяви още премиерът, като добави, че „единственият, който се противопоставя, е канцлерът Нехамер, не Австрия, не австрийският народ„. Чолаку говори и за резолюциите, приети от всички социалдемократически лидери, които подкрепят „незабавното“ присъединяване на Румъния и България към Шенген.

„Ако по-голямата част от вашето семейство реши да подкрепи Румъния и България, ако не сте съгласни, мисля, че Народно-европейското семейство трябва да вземе мярка, за да изключи Нехамер от негоПрекрачихме червената линия… Ако вие сте тъп и ние решим друго, приберете се у дома, сър. Напуснете Шенген, ако смятате, че това е миграция„, каза дословно Чолаку.

„Що се отнася до Шенген, ще се боря до последния момент и смятам, че това е правилно. Имах среща с кметовете на големите общини и им казах: „Господа, смятам, че най-глупавата румънската поговорка е: „Наведена глава, сабята не я сече“.

Необходимо е да изиграем шансовете си докрай. Канцлерът Нехамер – защото не Австрия и не австрийците – предаде много ясно, че не е съгласен без никаква мотивация“, заяви още Марсел Чолаку.

По отношение на конкретни действия премиерът на Румъния уточни, че на неотдавнашната среща на европейските социалдемократи в Малага е приета резолюция, в която се подкрепя присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

„Участвах в Малага с цялото европейско социалдемократическо семейство и имах резолюция на конгреса, гласувана от конгреса, че всички социалдемократически лидери, без изключение, подкрепят присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство веднага.

Още повече, че в този момент председателството на Европейския съвет (ЕС) принадлежи на Испания, където министър-председателят Педро Санчес много ясно каза, че ще направи всичко свързано с Испания и лично с него, за да приключи веднъж завинаги дискусията с Шенгенското пространство.

Канцлерът Шолц ми каза: „Марсел, ще направя всичко по силите си и с германската дипломация, за да се опитам да повлияя на решението на канцлера Нехамер“, сподели Чолаку в национален ефир.

„Сред европейските социалдемократи имахме проблем с премиера на Словакия, който направи изявления в подкрепа на Путин. Събрахме се, взехме решение и го изключихме от нашето семейство“, припомни той.

Ако мнозинството от вашето семейство реши да подкрепи Румъния и България, ако вие не сте съгласни, мисля, че това европейско семейство трябва да вземе мярка да изключи г-н Нехамер. Ето как работи демокрацията„, посочи Чолаку.

Не обичам лъжата, не обичам и лицемерието. Разбирам добрите намерения, но прекрачих червената линия, да не говорим повече за добри намерения.

Приемам те на добра воля, докато мога да говоря с теб. Ако сте тъп и сме решили друго, прибирайте се господине, вървете си, господине, вие от Шенген, ако смятате, че е миграция.

На първо място, това е унижение за всички румънци – както в страната, така и извън нея. Това е несправедливост. Румънците реагират по този начин, когато са онеправдани. Те знаят, че сега Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство.

И един канцлер на Австрия идва и казва, че не е съгласен, без да се оправдава. Тук е голямата ни драма. Пак казвам, когато преминеш червената линия без задръжки, можеш да бъдеш всеки дори в политическия свят, в този момент взимаш радикално решение.

Господине, вие не сте с нас, Комисията ви казва, Съветът ви казва, Европейският парламент ви казва, вашето европейско семейство ви казва, цяла Европа ви казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство и вие казвате „не“. Това означава, че сте режисиран от някой друг„, заключи Чолаку.

Господине, ако Путин ви насочва, защото все още внасяте газ от Русия, махнете се от нашето семейство. Напускаш Шенген. Сложете бодлива тел, какво правите на границата„, каза румънският премиер.

На друг въпрос Чолаку потвърди, че Австрия е блокирана от Румъния във всички усилия на евроатлантическо ниво.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене