Делян Пеевски за кабинета: Времената на работа „на тъмно“ приключиха. Хората ще ги оценяват ежедневно

„Постигането на максимална публичност и прозрачност за работата на министър-председателя и Министерски съвет по най-важните за държавата теми и приоритети е от първостепенна важност и отговорност пред обществото.“ Това заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС, в позиция, публикувана на сайта на партията.

„Времената на работа „на тъмно“ и задкулисните, безпринципни договорки приключиха“, напомни Пеевски и отбеляза, че публикуват получен отговор от премиера за действията на правителството по отношение на изпълнението на най-важния приоритет пред страната – приемането на България в Шенгенското пространство.

„Изпълнението на конституционните разпоредби за контрол върху работата на правителството от страна на парламента, който е изразител на волята на избирателите е именно в тази публичност, с която ние се ангажираме“, коментира Пеевски.

„Затова ще бъдем максимално изискващи и активни по отношение на действията на правителството и премиера, като всеки получен от тях отговор ще бъде публикуван, за да може хората да знаят какво се работи, от кого се работи, кой носи отговорност за действията, които се предприемат и най-важното, за да имаме непрекъсната обратна връзка с хората“, заявява Пеевски.

„Държим премиерът и воденият от него МС да разберат ясното място на изпълнителната власт в парламентарната република, това че дължат отчет за работата си и че тази отчетност се случва чрез и пред Парламента.

На базата на контрола от парламента, ние ще информираме хората за това какво се случва, за да могат да дадат своята оценка“, обяви Пеевски.

„Това е моделът, по който ще се работи и занапред“, категоричен е председателят на ПГ на ДПС. „От премиера и правителството очакваме да бъдат адекватни на тези изисквания“, допълва той.

„Днес получихме отговор от премиера на изисканата писмена информация за действията на правителството по отношение на изпълнението на най-важния приоритет пред страната – приемането на България в Шенгенското пространство.

В отговора се съдържа информацията за проведените срещи и разговори с външнополитически лидери и фактори, както от министър-председателя, така и от вицепремиера Мария Габриел и министрите, натоварени с процеса.

Публикуваме пълния текст на отговора, като очакваме оценката на хората за свършеното дотук“, напомни Делян Пеевски.

Пълния текст на отговора може да видите ТУК.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене