Почетоха Свети Мина във височините над Ораново

Жители и гости на квартал Ораново и Симитли почетоха празника на Свети Мина в едноименния параклис.

Паркалисът, наречен на Светеца, покровител на семейството, се намира във височината над квартал Ораново, в махала „Косячка“.

Камбанен звън огласи цяло Ораново, след което отец Спас отслужи Божествена света литургия и благословиха миряните. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също посети святото място, за да запали свещ за здраве и да се поздрави с всички присъстващи за празника. Святото място бе посетено и от народният представител Стефан Апостолов, както и от Вилимир Александров.

Вкусни питки и погачи имаше на всяка трапеза, а вкусния курбан бе сготвен от майстор-готвача Кирил Траянов от село Крупник

Историята за параклиса започва преди много години. Храмът в симитлийския квартал „Ораново” е вдигнат по инициатива на Бойко Везенков. Роденият в Полето – Везенков, се застъпва пред кмета на Симитли Апостол Апостолов за издигането на параклис в квартал „Ораново”, на място, където преди векове е имало оброчище. Общинското ръководство осигурява необходимите средства за изграждането на храма. Християни от квартала, чиито имена са изографисани по стените му, също помогнали за инициативата. Изграждането на параклиса приключва през 2008 година. Вече изографисан, храмът прави впечатление с интересен стенопис.
















Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене