Задържаха 31-годишен мъж от Благоевград за телефонни измами в Сандански и Гърция

Мъж на 31 години от Благоевград е задържан като съпричастен към телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Арестът е осъществен на 8 ноември в резултат на разследване на служители на сектор „Измами“ към Главна дирекция „Национална полиция“ и служители на Областната дирекция на МВР в Благоевград и на Районно управление – Сандански.

Задържането е във връзка с осъществени на територията на област Благоевград две телефонни измами по сценарий „предоставяне на пари за спешна операция на роднина“.

Източник: МВР/Пресцентър

По тази схема, на 24 октомври тази година възрастна жена е предоставила на непознат сумата от пет хиляди лева, а на 31 октомври мъж е предал 18 000 лева, съобщават още от МВР.

Оттам допълват, че в хода на оперативните действия разследващите влезли в следите на евентуалния извършител и насочили усилия за събиране на достатъчно доказателства за престъпната му дейност, които са подкрепени от сигнал, получен от гръцките власти.

Задържаният впоследствие мъж е бил установен като участник в телефонна измама, извършена в гръцкия град Катерини на 3 ноември 2023 г., за сумата от 25 000 евро. Бил е задържан непосредствено след извършеното престъпление, а пет дни по-късно – освободен, съобщават от вътрешното министерство.

При влизането му в България своевременно е създадена организация за неговото задържане. 

Материалите са докладвани на Районна прокуратура в Благоевград – Териториално отделение Сандански, под чието наблюдение работата по документирането на случая продължава.

Задържаният е привлечен като обвиняем и с постановление на наблюдаващ прокурор му е наложена мярка „задържане под стража“ за 72 часа. 

Преди дни участници в телефонна измама на жена от Сандански бяха предадени на съд. От Районна прокуратура – Благоевград съобщиха, че действията им са извършени в условия на опасен рецидив. 

Източник: БТА/Десислава Велкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене