ПСС предупреждава: Лоши условия за туризъм в планините

На места по високите части е валял сняг

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. В планините времето е мъгливо и има вятър. На места по високите части е валял сняг.

Планинските спасители съветват туристите да следят прогнозата за времето и да се съобразяват с това, че температурите в планините са по-ниски. Да тръгват само по познати маршрути и с екипировка за зимни условия. Да планират преходите си спрямо по-късия ден през този сезон, както и задължително да имат допълнителни дрехи и челник.

Лифтовите съоръжения в планинските курорти не работят. От ПСС препоръчват туристите да следят за съоръженията и на уеб сайтовете на курортите, където се публикува актуална информация.

В планините времето ще е доста динамично, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Облачността ще е значителна, ще има валежи от дъжд, над 1800 метра – от сняг. Ще бъде ветровито със силен, по-високите и открити части – бурен и поривист вятър от запад-югозапад и с него ще нахлува студен въздух. Привечер облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 2°.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене