Водата в Черно море все по-топла, навлизат средиземноморски риби

Д-р Радослава Бекова: Родните цаца и калкан са все по-дребни

Рибата у нас става все по-дребна. Това важи най-вече за цацата и калкана. Това показват последните данни от Института по океанология към БАН.

„При излавянето на по-големите екземпляри, по-малките не могат да стигнат до полова зрялост и се стига да лов на риби с по-дребни размери, които не могат да съзреят. По тази причина виждаме и издребняване размера на рибите като при калкана“, обясни д-р Радослава Бекова в ефира на „България сутрин“.

Тя уточни, че за 10 години средногодишната температура на повишение на морската вода е 1 градус.

„В Института по океанология извършваме национален мониторинг на Черно море, констатираме през последните години намаляване на числеността и биомасата на рибите, свързани със стопанския улов. Също така навлизат все повече средиземноморски видове, което сигурно се дължи на повишаване на температурата на водата. Все още имаме сравнителни бури, характерни за Черно море с понижаване на температурата, затова по-топлолюбивите риби трудно могат да създават популация“, каза още д-р Бекова пред Bulgaria ON AIR.

Това, което по думите ѝ можем да направим, е да намалим замърсяването, особено с пластмаси. В Института по океанология към БАН правят редовни изследвания и данните за натрупването на микропластмаса в организмите са тревожни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене