Ще „открадне“ ли Ел Ниньо зимата: Температурите остават високи до април

/ iStock
Природният феномен Ел Ниньо ще продължи поне до април 2024 г., предаде Ройтерс, като цитира Световната метеорологична организация (СMO).

Температурите ще продължават да се повишават в годината, която вече е на път да се превърне в най-топлата, откакто се води статистика.

От СМО заявиха, че има 90 процента вероятност Ел Ниньо да продължи и през зимата в северното полукълбо. Подобна прогноза беше направена миналия месец от правителствени представители в САЩ.

Водата в океана край Флорида достигна температурата на гореща вана

Ел Ниньо води до затопляне на температурата на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, като може да предизвика екстремни метеорологични явления – от горски пожари до тропически циклони и продължителни засушавания.

Явлението вече предизвиква бедствия по света, като се очаква проблемът да бъде по-голям на пазарите в развиващите се страни, които са по-силно изложени на колебанията в цените на храните и енергията.

„Почти сигурно“: 2023 г. ще бъде най-топлата за последните 125 000 години

В същото съобщение СМО обяви, че 2023 г. е на път да бъде най-топлата, откакто се води статистика. Рекордът досега държеше 2016 г. заради двойното въздействие на изключително силния природен феномен Ел Ниньо и въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, припомня Ройтерс.

 БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене