Не забравяйте: тази нощ местим часовника с час назад

Този уикенд може да бъде определен като най-щастливия в годината, защото ще се насладим на един час сън повече.

Причината е, че връщаме часовниците с час назад и минаваме към зимното часово време.

То всъщност е общоприетото астрономическо време, което променяме през пролетта (в последния уикенд на март), когато местим стрелките на часовника с час напред.

В резултат на това през пролетните и летните месеци светлата част от деня е по-дълга, докато от следващата седмица ще се стъмва рано.

За пръв път сериозно смяната на времето е предложена от Уилям Уилетн в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г.

Предимства и недостатъци

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Много хора обаче не харесват промяната на времето, а в Турция вече взеха мерки срещу това.

През лятото правителството обяви, че отменя преминаването към зимно часово време в постановление в държавен вестник. Решението беше взето по предложение на министерството на енергетиката и природните ресурси.

ВАЖНО: Трябва да преместите назад само стрелките на аналоговите часовници и будилници. Часовниците на телефоните и компютрите се сменят автоматично.

edna.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене