ШОК! Чакат живия брат Галев да гласува

Въпреки присъдата и червената бюлетина от Интерпол Починалият Геле и убитите Алексей Петров и Къро са заличени от избирателните списъци
Чакат Пламен Галев да гласува в Ресилово! Дупнишкият мафиот за пореден път е включен в списъците за изборите за местна власт, показва проверка на „България Днес“. Макар да е в неизвестност повече от 11 години и да го чака 5-годишна присъда, Галев може да упражни правото си на вот и да пусне бюлетина в неделя.

Защо Брат Галев е в списъците, не е съвсем ясно. Това би трябвало да е в противовес с правилата за уседналост, тъй като дупнишкият бизнесмен отдавна не живее на постоянния си адрес в Ресилово. Съгласно Изборния кодекс Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие предоставя данни за лицата, които излежават присъди. Въпреки че има такава, Пламен Галев не я изпълнява и затова фигурира в списъка, обясняват запознати. Ако иска да гласува, Брат Галев ще трябва да се разходи до избирателна секция 9 в кметството в Ресилово. Това едва ли ще се случи, тъй като щом се появи, ще трябва да бъде арестуван.
Години наред се повдига въпросът за прочистването на избирателните списъци от фигури като Братя Галеви и хилядите мъртви души. Местният вот е първият, в който половинката от известното криминално дуо – Ангел Христов, няма да участва. Геле почина в началото на юни в имението си от инфаркт. Смъртта му осветлява мистериозното му завръщане у нас. Наскоро разследващите разкриват, че това е станало през канал за мигранти. След като Геле издъхва, тялото му е иззето за аутопсия и идентификация. Самоличността му е потвърдена чрез ДНК експертиза. Справка показва, че Ангел Христов вече не присъства в избирателните списъци. Покойният Ангел Христов е изваден от списъците Покойният Ангел Христов е изваден от списъците
Връзка на Галеви с местната власт обаче продължава да има. Това е бившият телохранител на Пламен Галев – Георги Градевски-Конана. Той е водач на листата с кандидати за общински съветници на една от партиите. През изминалия мандат Конана е сред най-активните в разискванията общинари. Преди да влезе в политиката и местното управление, Градевски лежи зад решетките. Той е сред подсъдимите от бандата на Галеви заедно с Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов-Тоци. Прекарва 9 месеца в ареста на Националното следствие, но е осъден по друго дело на 6 месеца пробация. Темида го наказва за нанесен побой над 19-годишен младеж в дупнишката дискотека „Фейсис“ през 2008 г.

Тоци и Стъклето търкат нара в продължение на 4 г. за участие в рекетьорската група на Галеви. Двамата „братя“ без кръвна връзка Пламен и Геле се покриват, когато става ясна присъдата.

Градевски отрича да е пазил Галев и твърди, че е работил във фирма, която го е охранявала. Той не е първият близък на феодалите, който влиза във властта. Преди време бившият им портиер Емил Гущеров стана общински съветник в Дупница.

За краткото време до изготвяне на списъците за гласуване чиновниците успяват да заличат от тях името на Алексей Петров. Застрахователният бос, преподавател и бивша барета, бе застрелян в средата на август по време на разходка в полите на Витоша. Поразява го професионален наемен килър, който стреля от около 80 метра с калибър за „Калашников“. Уцелва го в тялото и в окото.

Един от изстрелите ранява спътницата на Трактора – Мирослава Михайлова. Треньорката по тенис и негов личен рехабилитатор е простреляна в ръката, но един от куршумите рикошира към гръдния й кош. След като лекарите в „Пирогов“ я спасяват, тя дава пълно описание на килъра. Разказва, че той е носил камуфлажни дрехи и е бил с колело. След тези разкрития ценната свидетелка е взета под крилото на разследващите, които я покриват на тайно място.

В избирателните списъци вече не фигурира и друг кримигерой – застреляният Красимир Каменов-Къро. Проверка показва, че той „не отговаря на критериите за включване в списъците“. Къро е разстрелян със съпругата си, гарда си и детегледачката в края на май в ЮАР. Местните власти разследват и търсят килърите.

Дали полицаи от Дупница помагат на близки на Братя Галеви да крият доказателства по разследвания срещу тях – такава проверка предприема в четвъртък Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Акцията е след получена информация, съобщава „24 часа“.

Сред проверяваните е бивш гард на „братята“, който в момента изкарва прехраната си като полицай. Разследва се и жена, за която има данни, че е близка с основния представител на избягалите от правосъдието – покойния Ангел Христов и Пламен Галев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене