Спасена от разруха 4-вековна църква посреща стотици миряни на храмов празник в Белица

Старинната църква „Свети Димитър“ в град Белица, строена в периода 1640-1670 година, ще посрещне стотици миряни навръх своя храмов празник. До 2014 г. тя се намираше в трагично състояние. Църквата се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Но възкръсна като птицата Феникс.

Празничният ден утре ще започне с тържествена света литургия в 06:30 часа, която ще води местният свещеник Николай Попов. По обяд ще се раздаде курбан за здраве и благоденствие на всички присъстващи.

„С архиерейския наместник на Разлог Янко Русков успяхме да върнем блясъка на храма. За възстановяването му помагаха и мюсюлмани от община Белица. Започнахме да заделяме църковни пари и да събираме дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра. На Димитровден през 2014 г. Неврокопският митрополит Серафим освети възкресения храм, в който всичко бе възстановено в автентичния му вид“, сподели отец Николай.

Църквата е втората по старост в целия Пирински край след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в разложкото село Добърско. Затова в нея често влизат гости на община Белица, за да запалят свещ и да се помолят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене