Пускат нова отстъпка на горивата за шофьорите!

.

Компенсация от 73 стотинки на литър гориво обеща властта на българските шофьори с много условности.

Парите ще дойдат от Фонда за енергийна сигурност, където „Лукойл“ трябва да внася месечни вноски с цел компенсиране на потребителите за това, че ползва руски петрол.

Ако всичко това се случи, литър от най-масовия бензин А 95 ще излиза на шофьорите средно по 2.09 лева, а не както сега средно 2.82 лева, а дизелът трябва да падне до 2.15 лева от сегашните 2.88 лева.

До идеята се стигна, след като днес депутатите от ГЕРБ и ДПС обявиха, че се отказват от искането си за отпадане на дерогацията на „Лукойл“ и тя ще продължи да работи с руски петрол до октомври 2024 година. Но, това само при условие, че рафинерията плати общо 1.5 милиарда лева данъци и други стари задължения. От мениджмънта на компанията са заявили пред премиера Николай Денков, че са готови бързо да заплатят 500 милиона данъци, съобщи на брифинг в парламента депутатът Делян Пеевски от ДПС. Останалият милиард са забавени стари плащания към държавния бюджет, обясни Пеевски. Това е общата сума на  планираната месечна вноска, която „Лукойл“ трябва да вкарва във Фонда за енергийна сигурност. Тя се определя от разликата между цената на суровия петрол Брент и внасяния от рафинерията руски петрол.

Ангажиментът произтича от закон, приет от миналото Народно събрание. Според него, 70% от разликата между уралския нефт и този от сорт Брент трябва да влиза във Фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива под формата на компенсации.

„През лятото направихме калкулации колко пари не е внесъл „Лукойл“, защото законът не се изпълнява от два поредни кабинета, и се оказва, че сумата към август е 622 млн. лева“, посочи Делян Добрев, който е и председател на комисията по енергетика от ПГ на ГЕРБ-СДС. „Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки , които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел със задна дата от януари досега“, поясни той, като припомни, че има таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, а Брент струва 100 долара. „Лукойл“ в момента прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалба, благодарение на дерогацията, която България им е издействала. Имаме уверението, че ще започнат да изпълняват закона и ще започнат веднага да дават компенсации на хората“, оптимистичен бе Добрев.

„Не става дума за някаква сделка, а за това какво е най-полезно за България“, обобщи пред журналисти премиерът Николай Денков от Благоевград. Той припомни, че предложението на ГЕРБ – ДПС от миналата седмица за отмяна на дерогацията светкавично, в рамките на седем дни, изглежда невъзможно. „Това би означавало, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите и резервите им“, подчерта премиерът. „В момента няма смисъл да се прекрати дерогацията на „Лукойл“, защото това може да доведе до стрес на пазара“, съгласи се и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Според него, „много по-разумно е да се фокусираме върху това държавата да си събере данъците“ „Разбира се, „Лукойл“ трябва да са наясно, че ако не си плащат данъците, има всякакви други методи, по които държавата може да реагира“, добави Петков.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски заяви, че за компенсацията от 0,73 лева за литър гориво трябва да има становище на ЕК.

Има разлика със старите компенсации за скъпите горива от миналата година. Тогава отстъпката от 25 ст. на литър идваше от бюджета, а сега ще идва от директно от данъците на „Лукойл“, обясни Делян Добрев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене