Поясът на Дева Мария цери болни в Мелнишкия манастир

Стотици поклонници се стичат към Мелнишки манастир „Св. Богородица – Спилеотиса“. Местните хора го наричат „Св. Зона“, което от гръцки означава „пояс“. Това никак не е случайно, тъй като от поколение на поколение се носи легендата, че именно в този храм известно време е стоял честният пояс на Дева Мария.

Миряните нощуват по поляните наоколо с надеждата да се случи чудо в живота им, да оздравеят, да се сдобият с рожба, да се реши Свише някакъв житейски проблем. Макар и в руини, манастирът се почита като свято място от жителите на Мелник и околностите му, а храмовият празник на параклиса „Св. Зона“ е и празник на град Мелник.

Поясът е единствената реликва на Божията Майка, съхранена до наши дни. Съгласно преданието той бил изтъкан собственоръчно от нея от камилска вълна. След Нейното Успение тя го предала на св. Тома. В първия век на християнската ера той се съхранявал в Йерусалим. Монасите в Мелник днес дават за благословение едно коланче (платнена лента или панделка), допряно до Пояса на Божията майка. То е запечатано в пликче, в което се намира и едно листче.

От едната му страна е адресът на Ватопедския манастир и снимка на светата обител, а от другата страна е написана ценна информация при какви случаи и как да се носи тази лента (коланче). В наши дни частици от Пояса на Богородица се съхраняват освен във Ватопедския манастир и в Кипър (манастир „Триодитиса“), Грузия – Влахернската църква в Зугдиди, Москва – храм „Пророк Илия“, Санкт Петербург – „Казанский собор“, Италия, Прато – в църквата „Сакра Цинтола“, Сирия – град Хомс. Чудесата, сътворени от Честния пояс, през вековете са неизброими.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене