Дянков заплете голям скандал с Румен Спецов и милиардите, дължими от „Лукойл“

Според него е много срамно политиците на най-високо ниво да се пазарят с една компания

Румен Спецов е липсващият герой във всичко, явно не го пускат да говори, за да даде данните. Два въпроса трябва да му зададем – колко дължи „Лукойл“ на хазната и второ – колко е задържаното и неизплатено ДДС на фирмите? Това каза пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Според него е много срамно политиците на най-високо ниво да се пазарят с една компания:

„Било то и голяма компания. Ще има данъци, няма да има данъци. Тази компания продължава да има някаква преференция и не си дава данъците. Сумата, която „Лукойл Нефтохим“ дължи на държавата от корпоративен данък е 2 150 000 000 лева. Пак се губи 1 милиард лева дори от обещанията, които са 500 млн. и 1 млрд.

Уж са се разбрали и са се пазарили пак с компанията и над половин милиард липсва. Това е следващият въпрос към правителството. … От началото на годината „Лукойл Нефтохим“ е дала на хазната само около 40 млн. лева“.

Според него тези пари няма да влязат в бюджета на държавата: „Нито 500-те милиона, нито т.нар. милиард. А другият половин милиард къде е? Трябва да се вземе тази дерогация сега и да не се пазари така българското правителство“.

Симеон Дянков допусна, че хора от правителството имат личен интерес: „Защото такава голяма сума от данъци и то в година, когато не се събират достатъчно и има дупка в бюджета, не се събират данъците от „Лукойл“. По закон до юни месец всички корпоративни данъци трябва да бъдат събрани“.

Според Симеон Дянков т.нар. сглобка е полезна от политическа гледна точка, защото „иначе големите теми на държавата няма да вървят“:

„В публичните финанси това правителство не се справя. Не се справя по елементарни начини, като се опитва да заблуждава публиката. Аз съм привърженик да има такова управление, за да вървят големите теми на държавата – примерно за промяна в Конституцията“.

Две трети от министрите не си вършат работата, включително и финансовият министър Асен Василев, смята той:

„Време е за нов тип управление на публичните финанси“, заяви Дянков.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене