Шефът на БЛС с важни новини за драмата с електронните рецепти

Управляващата конфигурация си зарива главата в пясъка, смята д-р Иван Маджаров

Управляващата конфигурация си зарива главата в пясъка, въпреки че всички страни докладваха за огромни и тежки проблеми. Това заяви пред Нова телевизия председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод проблемите с електронните рецепти, обсъдени вчера на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в НС.

„Изнесоха данни, според които за тези дни, които са минали, са изписани 80 000 рецепти, от които са изпълнени 68%. Не мога да кажа дали са продадени наистина толкова, защото самата промяна в Наредба 4 не прави никакви промени на ниво „Аптека“.

Стана ясно на тази среща, че държавата няма никаква информация по отношение на доставки, проследимост на количества”, заяви Маджаров.

Той акцентира, че в първия ден от въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет 12% са случаите с разрешена замяна, а по-късно този процент достига 47.

По думите му това е, защото аптеките „не спазват закона” да не връщат никой и да осигурят лекарството до 24 часа.

„Връщането на пациенти е нарушение на закона и не разбирам защо всички си затварят очите за това”, заяви Маджаров.

Според него проблемът с електронните рецепти е заради търговски интерес. Маджаров призова да има информация за наличността на лекарствата по складовете.

„На всички въпроси, които се зададоха, имаше само мълчание. Контролът върху аптеките, които са хиляди, е 800 проверки на Изпълнителната агенция по лекарствата, по метода „таен агент”. Те са 8 души, които всички ги познават”, коментира Маджаров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене