XII-ят празник на брежанския кестен събра над хиляда жители и гости в подножието на Пирин

И тази година празникът – като магнит привлече родените в Брежани и онези, които са далече от него. Привлече туристи от цялата страна, специално организирани за хубавия празник. И тази година сдружение „Хора и традиции“, кметство Брежани, с изключителното съдействие на Апостол Апостолов и подкрепата на Югозападно предприятие Благоевград, организира празник, който обедини хората. Накара ги да седнат на една маса, да се поздравят и да се повеселят.
И въпреки, че още в началото кестените се изкупиха, това не помрачи на никого настроението. Защото празникът – прослава на хилядолетните обитания на ядливи кестени, признати за най-вкусни в България, се случи – като чудо на една неповторима и красива енергия на всички жители на село Брежани.
Председателката на сдружение „Хора и традиции“ Румяна Панова обобщи, че това е празник – прослава не само на кестените, но и на човешките дарове на Брежани.
Този път празникът беше различен – с представянето на резултатите от археологическите проучвания и експедиция на Регионален исторически музей Благоевград и община Симитли – в Брежани.
В кулинарната изложба посетителите опитаха вкусните майсторски ястия на жените от Брежани и жените от Делчево, Р Северна Македония – традиционни и гурме – с кестени.
Всички гости бяха поздравени от Румяна Панова, от ръководителя на Културно-уметничко дружество – Делчево, Р Северна Македония – Зенил Реджепов. Апостол Апостолов пожела на хората здраве и обединение, а Благой Стефанов благодари на всички, които помагат празникът да се случи.
Празникът беше различен и вълнуващ със специалното участие на Соня Ковачка с гайдар, чиято песен „Излел е Дельо хайдутин“ стигна до върховете на Пирин, с темпераментите и красиви изпълнения на ансамбъл „Веселие“ с ръководител Любомир и Калина Марянски, ансамбъла при КУД – гр. Делчево, Р Северна Македония, Никола Тодоров и оркестър – за хоро, с водещата – младата актриса Елисавета Георгиева.

 

XII-ят празник на брежанския кестен събра над хиляда жители и гости в подножието на ПиринXII-ят празник на брежанския кестен събра над хиляда жители и гости в подножието на ПиринXII-ят празник на брежанския кестен събра над хиляда жители и гости в подножието на Пирин

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене