Костадин Ангелов в Сандански: Свикваме заседание в парламента за МБАЛ „Югозападна болница“

Кандидатът за кмет на Сандански Стоян Стоев ангажира председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. д-р Костадин Ангелов с проблемите на МБАЛ „Югозападна болница“. Те разговаряха с лекари и ръководители за нужните действия в подкрепа на лечебното заведение.

Ръководството на лечебното заведение има един основен проблем – функционирането на една болница на два физически адреса. По тази причина Здравната каса има изискване към тях като към две болници. Ппроф. Ангелов се ангажира, че ще свика заседание на ръководената от него парламентарна комисия, на което ще покани ръководството на МБАЛ „Югозападна“, както и представители на Здравната каса и Медицинския одит, за да се намери решение.

„Ако постигнем това ще има много повече възможности за болницата – да планира и да оперира с бюджета си много по-ефективно и най-важното: да подобрява и нивото на здравната грижа за хората“, подчерта Стоян Стоев. По думите му само с активност на местната власт проблемите на Сандански ще бъдат във фокуса на националните политики, за да се намират и решенията. „Всеки ден разговарям с хора и зная, че темата за здравеопазването и болницата е сред най-наболелите. Трябва да променим много неща и трябва Община Сандански да бъде много по-активна страна в този процес“, подчерта Стоян Стоев. Според него е недопустимо местната власт да е на първа линия, когато има повод за положителна снимка в болницата, но да се крие когато има проблеми в нея.

Благодарение на ГЕРБ с 22% са увеличени заплатите на служителите в Спешна помощ, но това не е достатъчно. Около тази тема се обявиха участниците в срещата. Общината трябва да обезпечи построяването на административна част в планираната нова сграда на отделението за спешна помощ, подчерта Стоян Стоев. Сериозен проблем има и с липсата на означения на адресите в селата. „Затова и искаме да дигитализираме кадастъра и имаме план как да подпомогнем работата и на спешните медици с по-добра адресна информация“, обясни Стоян Стоев.

Председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. д-р Костадин Ангелов бе в Сандански по покана на Стоян Стоев, за да се запознае с проблемите на хората и да види на място сградата на детския санаториум, който служебният кабинет и Община Сандански искаха да продадат. Той получи и подписката срещу тези намерения на хората и се ангажира, че ще съдейства за спиране на продажбата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене