Експерти назоваха продукта, който прочиства кръвоносните съдове и лошия холестерол

Той съдържа пълен набор от аминокиселини, които са най-силните антиоксиданти, категорични са експертите

Запушените заради високи нива на холестерол кръвоносни съдове увеличават риска от инфаркт и инсулт. Един от продуктите, които ефективно поддържат здравето на черния дроб и предотвратяват отлагането на така наречения „лош“ холестерол върху съдовите стени, са пилешките яйца.

„Яйцето съдържа пълен набор от аминокиселини, които са най-силните антиоксиданти“, пише Health-food.rf позовавайки се на лекари, отбелязвайки, че лецитинът е един от най-ценните за кръвоносните съдове и черния дроб.

Освен това, като повишават нивото на „добрия“ холестерол, яйцата могат да предотвратят развитието на атеросклероза. Въпреки това, лекарите отбелязват, че при общо повишено ниво на холестерола в кръвта трябва да сте по-внимателни с продукта, като ограничите консумацията на яйчни жълтъци до 2-3 седмично.

Ще бъде полезно да готвите бъркани яйца (с минимално количество масло, без хрупкава коричка) с билки и домати. Последните, напомнят лекарите, съдържат ликопен, който е мощен антиоксидант, намаляващ и риска от рак и сърдечни заболявания.

Експертите отбелязват, че пилешките яйца трябва да се изплакнат преди готвене. Продуктът трябва да се съхранява с острия край надолу. Това ще помогне на жълтъка да остане центриран и да не докосва въздушния слой, който запълва тъпия край.

„Срокът на годност на едно яйце започва от датата, на която е снесено, а не от датата на сортиране, посочена върху черупката“, подчертават експертите.

„Стандартът за аминокиселинен състав е яйчен белтък. Това е идеална закуска“, отбеляза по-рано доктор на медицинските науки, професор, диетолог Алексей Ковалков./Zdrave.to

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене