Експерти съветват за банковите карти

банкомат

Българите притежават 7,33 млн. банкови карти и всяка една от тях може да стане жертва на скиминг, интернет-измами и обикновени кражби, съобщават от българската компания SkimProt, като се позовават на данни на БНБ.

Експертите от фирмата предлагат няколко съвета за запазване на информацията и най-вече на парите в нашите банкови карти. Те съветват веднага да се смени ПИН-кодът на новата банкова карта.

„Не записвайте ПИН-кода на листче, което да носите в портфейла си. Не го съхранявайте в телефона, на таблета или компютъра си. Всички електронни устройства са уязвими за хакери, които търсят именно подобна информация“, посочват експертите.

Според тях банковите карти не трябва да се носят в портфейла, но не и предлагат алтернатива къде точно да се носят.

Специалистите препоръчват да подбираме внимателно банкоматите, които ползваме. Те трябва да са на оживени и светли места, по възможност в затворени специални помещения.

Добре е да избираме банкомати, при които вероятността да бъде поставено скимиращо устройство е по-малка и да ги оглеждаме за подозрителни части – например допълнителна клавиатура, с помощта на която крадците записват ПИН-кодовете.

Бъдете особено внимателни, ако пазарувате онлайн през мобилните си устройства, предупреждават още от SkimProt. Не използвайте отворени wi-fi-мрежи, които ви правят уязвими от хакерски атаки. Не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате, както и избягвайте да използвате автоматичното съхранение на данни – например номер на кредитна или на дебитна карта.

Използвайте само проверени сайтове за онлайн-пазаруване, съветват експертите.

Ако използвате услугите на сайт за първи път, задължително проверете надеждността му. Направете първата си поръчка с наложен платеж, за да се уверите в надеждността на сайта, препоръчват специалистите.

Част от банките у нас въведоха услуга, наречена 3D-сигурност на карта. Когато я използвате при пазаруване онлайн, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания, е необходимо да въведете и собствена 3D-парола, посочват експертите.

Когато използвате картата си, за да пазарувате чрез ПОС-терминал, не бива да забравяте, че с данните ви може да злоупотреби и служителят, който ви обслужва. Не изпускайте картата си от поглед и ако имате възможност, самите вие я поставете в ПОС-терминала, препоръчват експертите.

Скимингът се превръща във все по-голям проблем както у нас, така и в чужбина. Загубите в България от този вид измама само за 2013 г. се равняват на 8 млн. лв., а за 2012 година – на 7,7 млн. лева, твърдят от Skim Prot. Фирмата е разработила стикер, предпазваш дебитните и кредитните карти от копиране и източване на парите.

Според проучване, спонсорирано от софтуерната компания МакАфи (McAfee) и цитирано от агенция Ройтерс в средата на годината, киберпрестъпленията струват на световната икономика около 445 милиарда долара годишно, а загубите, свързани с лична информация, като откраднати данни за кредитни карти, се оценяват на 150 милиарда долара.

Скимирането всъщност е клониране или копиране на банкова карта. Скимиращите устройства са сравнително евтини – струват обикновено няколко десетки лева и се използват за кражба на данни от банковите карти, които са само с магнитна лента. Съвременните карти с чип са по-сложни за копиране, посочват специалистите.

Източник: БТА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене