Денков отвърна на Радев за тока: Няма риск за скок на цените

Той откри новия български суперкомпютър „Хемус“

Няма риск от рязко увеличаване на цените. Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г. България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала, заяви премиерът Николай Денков в отговор на наложеното от президента вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката.

При подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията, каза още Николай Денков. Той посочи, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите. Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона, добави той.

Министър-председателят и председателят на Българската академия на науките (БАН) откриха днес новия български суперкомпютър „Хемус“, който е част от Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания на „Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии“.
Официалната церемония по откриването се състоя в осми блок на „Научен комплекс – 1“ на Българската академия на науките.

Официално беше открит и целият нов инфраструктурен комплекс. Изградената инфраструктура е цялостен комплекс с четири основни слоя, които включват ресурси от суперкомпютърен тип, система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови и компютърни ресурси, и ресурси за съхранение на данни; услуги и инструменти за работа на мултидисциплинарни научни общности.

С днешното откриване се завършва целият инфраструктурен научен комплекс и суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, за да бъдат конкурентоспособни на своите колеги от чужбина. Ще бъдат подпомогнати учените от математика, информатика, медицина, химия, а целият инфраструктурен комплекс е за близо 20 милиона лева, каза акад. Ревалски.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене