Фармацевтичният съюз излезе с позиция във връзка със сигналите за грешки при е-рецептите

Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Българския фармацевтичен съюз по повод възникналата ситуация с изписването на електронни рецепти за антибиотици и появили се затруднения с достъпа на пациентите до лекарствата.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза вчера за БТА, че само 24 часа след въвеждането на е-рецептата „истината лъсна“.

Фармацевтите настояват да разберат чий „търговски интерес“ засягат промените, които дават яснота по това какво се предписва и какво отпуска на пациентите, се допълва в позицията. Съюзът подкрепи нормативните промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, чрез които се подобрява контролът по предписването и отпускането на съответните продукти, допълват от организацията.

Точно дигитализацията на процесите явно показва, че вече отпускане без рецепта не може да се извършва. Предписващият и контролните органи вече получават информация дали и какво точно е отпуснато в аптеката. В този смисъл недоумяваме за какъв „диктат на аптеката“ става дума, когато всички разбраха, че предписващият е този, който определя терапията на пациента и в аптека вече не може да се отпуска друго, освен точно предписаното от лекаря, допълват от там. Фармацевтът не може да отпусне лекарствен продукт, с който не разполага.

БЛС настоява да се прекрати издаването на е-рецепти за антибиотици, министър Хинков отказва

От съюза настояват за нормативното въвеждане на генеричната замяна със съгласието на пациента при задължително предлагане на всички налични алтернативи от фармацевта, за да има по-добър достъп до терапия.

В момента нормативната уредба позволява предписване по международно непатентно наименование (INN) или както е известно сред пациентите „генерично предписване“. Тогава в аптеката фармацевтът може да предложи, а пациентът да получи, всички налични алтернативи, които са със същото активно вещество, концентрация, доза, лекарствена форма и същото качество, безопасност и ефективност, посочват още от съсловната организация в позицията си.

Лекарствените продукти са достъпни, когато продуктът е регистриран в страната, когато е наличен в аптеката и има магистър-фармацевт, който да го отпусне със съответната фармацевтична услуга и когато продуктът е на поносима за пациента цена.

От издадените електронни рецепти за последните два дни са изпълнени тези позиции в рецептата, които са били налични в аптеката и които пациентът е пожелал да получи. На практика едва сега става видно и до каква степен пациентите се придържат към терапията, предписана от лекарите. Причините за непридържане към терапията обикновено са свързани с липса на лекарството в конкретна или във всички аптеки, терапията е финансово непосилна за пациента, пациентите не спазват предписания режим и доза на прием, се допълва в позицията.

Фармацевтите за пореден път няма да реагираме на внушения, обиди и нападки и ще се държим колегиално и професионално. Готови сме на конструктивен диалог с аргументи, за да се отстранят техническите проблеми при някои софтуери, но настояваме да няма връщане към „хибридния модел“, защото както вече стана ясно, нищо не е било ясно по отношение нито на предписването, нито на отпускането на лекарствени продукти.

От 16 октомври 2023 г. изписването на рецепти за антибиотици и за лекарства за лечение на диабет се извършва само по електронен път.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене