Силно отровна японска риба се появи в Черно море

силно отровна японска риба

Край бреговете на Кримския полуостров е уловена силно отровната японска риба Фугу, съобщи Нова ТВ.

Типичното за тази риба е, че се среща само в тропически води. Необичайната поява на уникалната риба Фугу във водите на Черно море представлява истинска сензация.

Според учените от кримския институт по биология на южните морета рибата може да е достигнало Северното полукълбо през Суецкия канал и да се е размножила в Средиземноморието през последните 10 години.

Рибата е била срещана вече и в Егейско море, а преди няколко дни е уловена и в Севастополския залив. Появата на тази риба предизвиква загриженост сред учените, но също и сред рибарите и местното население.

Рибата Фугу е известна още с името риба балон, защото при опасност приема кръгла форма, за да уплаши врага си.

Кожата и вътрешните й органи съдържат изключително силна отрова, която е смъртоносна. Въпреки че е сред най-отровните риби в света, от Фугу се приготвя и едно от най-прочутите ястия в японската кухня.

В Япония рибата Фугу се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. За да предлага от отровния специалитет обаче, готвачът трябва да има солиден опит и специален сертификат, защото най-малкият пропуск в рецептата може да се окаже фатален.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене