Д-р Илиев от Берн разкри разликите между грипа, настинката и COVID, за оцелелите е рано да се радват ВИДЕО

Грипът протича с много по-тежки симптоми, при ковид имаме възпаление на всички съдове в тялото – не знаем как ще е ситуацията с преболедувалите след 5 или 10 години, заяви той

Новите подварианта на коронавирус са 2- „Ерис“ и „Пирола“. Първият е по-защитен от ваксините, вторият има малко повече мутации. Това заяви д-р Аспарух Иливев от лабораторията в Берн.

По думите му вторият подвариант се характеризира с повече мутации.

„Това е и виусът, който води до зачервяване на очите, при малки деца води до обриви, има едно субективно усещане за подуване на езика и лигавицата“, поясни той.

Според него трябва да имаме максимална защита срещу вируса.

„Ако времето от последното боледуване или ваксинация е повече от 6 месеца, е хубаво да се направи един бустер. Ако човек не е ваксиниран и сега поиска да се ваксинира, може да се направи един цял курс на ваксинация от 4 седмици.

Тестовете за антитела показват имунната ни система има ли някаква форма на отговор, но колко е силна само по антителата не може да се каже“, поясни медикът в сутрешния блок на Нова ТВ.

Доктор Илиев обясни, че сегашните бустери са малко по-различни от предишните ваксини и предишните вируси, с които сме се сблъсквали. „Те са с включени нови варианти вътре, така че те във всички случаи вдигат не само нивото на антителата, те просто го изместват и го правят малко по-широко, което позволява, естествено, да има малко по-добра защита“.

Според него е много трудно да се определи дали човек боледува от ковид, грип или настинка поне в началото. По думите му ковид протича малко по-„затегнато“.

Не е като обикновения грип. И макар че всяко едно заболяване с течащ нос се нарича грип, това не е вярно. Грипът протича с много по-тежки симптоми.

При ковид имаме възпаление на всички съдове в тялото. Не знаем дали тези съдове след преминаване на острата фаза на инфекция не остават възпалени и години след това

Дългият ковид е много неприятно заболяване. Не знаем как ще е ситуацията с преболедувалите след 5 или 10 години“, посочи д-р Илиев.

Той прогнозира, че ковид ще продължи да е наш спътник.

„Интересен вирус. Ще си остане между нас, докато не възникнат нови мутации, което в период от 10-15 години може да се очаква, след това ще остане като едно нормално заболяване“, каза още той.

Експертът беше категоричен, че няма нищо лошо в това да носим маска, ако около нас има болни хора, независимо дали от COVID-19 или от грип.

„Ако отиваме на публични събития, не е фатално да си сложим маски. Аз непрекъснато, пътувайки между няколко държави, виждам хора с маски. В това няма нищо страшно, ако човек си каже, че не желае точно в момента да се разболява. Няма нищо фатално. Да сме по-предпазливи“, заяви той.

И допълни: „Ако човек е болен с температура и не се чувства добре, във всички случаи е по-добре да си стои вкъщи и да не пътува много на открити места. Ако работи и не може да си позволи да остане вкъщи, да си сложи една маска на устата.

Ако човек спазва стриктно тези правила, не виждам никаква нужда от карантина. В други случаи обаче, все пак този вирус продължава да бъде по-опасен от всички останали. Поне през един период от няколко дни, не би било лошо да се спазват определени правила.

Но като цяло, като че ли застъпвам повече идеята за маски. И също смятам, че на този етап карантината е, може би, ако човек е дисциплиниран, ненужна“, подчерта експертът.

Д-р Илиев коментира и новата електронна система за рецепти у нас. Според него това е добра идея, за да се ограничи резистентността към антибиотиците.

„Все пак трябва да отворим скоба, че има хора, които не са свикнали с тези системи“, каза още той.

Антибиотиците действат срещу бактерии, а не срещу вируси. Ковид, грип – там антибиотиците не действат поне в началото, докато няма бактерии. В цял свят концепцията е ясна – антибиотиците се предписват много внимателно“, завърши медикът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене