НИКОЛАЙ ШУШКОВ: ЩЕ НАПРАВЯ ЗАДЪЛБОЧЕН АНАЛИЗ НА ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ЗАЕМИ НА ОБЩИНАТА

С тревога за състоянието и бъдещето на Благоевград протече градивната среща на независимия кандидат за кмет Николай Шушков (номер 74 в бюлетината) с актива на БСП в града. Партийната листа за общински съветници подкрепя Шушков за кмет, както и неговата програма за развитие на града „Мисия Благоевград“.

С увереност в изборната победа местните леви активисти начертаха мерки за решаването на редица належащи проблеми в общината. Сред тях нуждата от изграждане на работеща икономика и разкриване на нови високотехнологични работни места, по-високи доходи, развитие на малкия и среден бизнес, промяна на  градската среда, качествени общински услуги, открито и прозрачно управление.

„Обезпокоителна е голямата задлъжнялост на общината, това е тежко наследство, както за бъдещия кмет, така и за всички нас. Ще направя задълбочен анализ на задълженията и заемите на общината; ще предприема мерки за намаляване на финансовия дефицит, който вече застрашава нейната финансова стабилност. Ще работя за по-благоприятни условия и данъчна среда, които да стимулират бизнеса. И пак да кажа –   няма да увеличавам местните данъци и такси, а ще ги управлявам по-ефективно“, каза Николай Шушков.

Той е убеден, че общинската администрация се нуждае от преглед на структурата, числеността и  ефективността, защото тя работи за просперитета на хората и града. Шушков отново повтори ангажимента си да не извършва нито едно политическо назначение или уволнение в администрацията, а да разчита само на подготвени и квалифицирани хора, минали през конкурс.

Що се отнася до имота на бившата казарма, Шушков внесе подробни разяснения: „Много се спекулира, че като областен управител съм искал едва ли не да отнема имота от общината. А истината е, че местната управа лиши града ни от модерна конгресна и културна инфраструктура, чрез която Благоевград да се позиционира като съвременна дестинация и това да носи приходи в бюджета на общината и доходи за заетите в културно-конгресния туризъм. През 2016 г. е взето доброто решение за Благоевград МС да предостави на общината безвъзмездно близо 62 дка от площта на военното поделението за изграждането на Интер Експо център, изложбена зала и музей. Това трябваше да стане за 5 години. Има няколко папки с проверки от държавния строителен контрол и всяка втора констатация там е свързана с незаконни действия. Илко Стоянов, след като поема кметската власт, пише до МС, че  общината нищо не е изпълнила, че е във финансов колапс и моли МС да удължи срока за проекта. А това е невъзможно, защото законът не го позволява. По – късно  са извършени и незаконосъобразни строителни действия на този терен. Пропусната  е прекрасна възможност нашият град“, поясни Шушков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене