Петък 13-и: Странни случки от фаталния ден през годините (ГАЛЕРИЯ)

Петък 13-ти е синоним на лош късмет и суеверия – до такава степен, че някои хора категорично отказват да летят със самолет, да сключват бизнес сделки или да се женят в този съдбовен ден.

Около 21 милиона души в Съединените щати се страхуват от петък 13-ти, според Центъра за управление на стреса и Института за фобии в Ашвил, Северна Каролина, според които 800 до 900 милиона долара се губят в бизнеса всеки петък 13-ти поради страхове на обречения ден, пише Livescience.

Но наистина ли има причина да се страхувате толкова много от ден, който технически е като всеки друг?

Ето някои странни неща, случили се на петък 13-ти. Вижте какви са те:

1. Бъкингамският дворец е бомбардиран по време на Втората световна война на 13 септември 1940 г.

Според New York Daily News германските сили по време на Втората световна война са бомбардирали Бъкингамския дворец на 13 септември 1940 г. Бомбите са ударили както двореца, така и неговия параклис. Още по-страшно, кралят и кралицата са били в резиденцията по време на нападението. Въпреки че събитието беше травмиращо, кралица Елизабет просто заяви, че е „радва, че сме били бомбардирани. Сега мога да погледна Ийст Енд в лицето“.

2. 13 март 2020 г. може да се счита за първия официален ден на пандемията в САЩ.

След седмица на все по-ужасяващи актуализации за COVID-19 президентът Тръмп обяви национално извънредно положение поради пандемията.

3. Убийството на Тупак Шакур – 7 септември 1996 година, а 6 дни по-късно на петък 13-и почива

Убийството на Тупак Шакур е един от най-известните неразкрити случаи в новата история. Някои казват, че той е бил изваден от неговия приятел Suge Knight, други са убедени, че това е Кристофър Уолъс (известен още като Notorious B.I.G.), докато други все още смятат, че ФБР е заговорничило да убие Шакур, за да сложи край на жестоката вражда между Източното и Западното крайбрежие. Подробностите, които знаем: Шакур е прострелян четири пъти на 7 септември 1996 г. в Лас Вегас. Той почина от нараняванията си шест дни по-късно в петък, 13 септември.

4. Удар от мълния

Британско 13-годишно момче е било ударено от мълния на петък, 13-и, в 13:13 часа. Да бъдеш ударен от мълния определено е ужасно, но този инцидент всъщност се превърна в чудо. Според Daily Mail тийнейджър е бил ударен от мълния по време на авиошоу в Англия през 2010 г. и е бил лекуван само за изгаряния по рамото.

5. Круизният кораб Costa Concordia заседна край бреговете на Италия

Costa Concordia потъна в океана на 13 януари 2012 г. Според Vanity Fair той стана най-големият пътнически кораб, разбиван някога, с почти двойно повече хора на борда, отколкото на Титаник. Тридесет и двама души загинаха, а капитанът беше осъден за непредумишлено убийство през 2015 г.

6. Роден е първият велик магьосник на Ку Клукс Клан

Нейтън Бедфорд Форест е роден на 13 юли 1821 г. Форест за първи път става известен като генерал от Конфедерацията и отговаря за прословутото клане във Форт Пилоу, където се твърди, че той и хората му са убили над 200 невъоръжени войници на Съюза, които са се предали. Смята се, че Форест е бил първият Велик магьосник на KKK, въпреки че по-късно той ще издаде указ организацията да бъде унищожена.

7. Компютрите станаха жертва на „вируса петък 13-ти“

На 13 януари 1989 г. компютърен вирус плъзна из Обединеното кралство. Според LA Times стотици компютри са били засегнати от вируса, който е изтрил лични файлове специално на злощастната дата. Вирусът също забави компютрите, но за щастие не прекоси Атлантическия океан.

8. Шведският полет DC-3 изчезна и никога повече не се чу за него

Според National Geographic, шведски полет изчезна, докато летял над Балтийско море на 13 юни 1952 г. И в продължение на 40 години шведското правителство се придържа към историята, че самолетът просто е изпълнявал тренировъчни упражнения. National Geographic обаче съобщи, че през 90-те години е изтекла информация, че членовете на екипажа всъщност са шпионирали Съветския съюз за НАТО, въпреки че Швеция е била официално неутрална по време на Студената война. Отговорът на Русия: руски пилот каза на шведски дипломат, че той е свалил самолета.

9. През 2029 г. астероид ще се приближи изключително близо до Земята

Според НАСА астероид Апофис ще се приближи на 20 000 мили от Земята на 13 април 2029 г.

 iStock/Getty Images

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене