Свети Мартин лекува всякакви болести

На 12 октомври се чества Свети Мартин, наречен Милостиви. Имен ден празнуват Мартин, Марто, Марти, Мартинел, Мартен, Мартина, Марта, Мартинела и Мартена.

Заради усърдието и смирението, Господ надарил Свети Мартин със силата на чудотворец. Най-забележителният пример е случката с един прокажен. Свети Мартин отишъл в Париж по работа.

Близо до портата на града стоял прокажен, от когото се носела непоносима смрад и всички бягали настрани от него. Без да изпитва отвращение, Свети Мартин се приближил и целунал човека. Пред очите на всички за секунди проказата изчезнала. Оздравелият отишъл в храма и започнал да отправя към Всевишния благодарствени молитви за своето здраве.

Вярващите започнали да наричат епископа Свети Мартин Милостиви, защото той проявявал завидно християнско милосърдие към всички. Свети Мартин доживял до 80-годишна възраст.

Още от първите дни, в които тленните останки на Свети Мартин били положени в гроба, безброй чудеса започнали да се случват с вярващите, които отивали да му се поклонят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене