Кабинетът реши от 1 януари 2024 г. минималната заплата у нас да бъде 933 лева

Минималната работна заплата ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., реши правителството. Размерът й ще се повиши с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност. Той е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, според които минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

„Днес предстои да вземем едно от най-важните решения, свързани с подготовката на Бюджет 2024. Предстои да вземем решение за увеличаване на минималната работна заплата със 153 лева, така че от 780 лева през 2023 година, тя да стане 933 лева от 1 януари 2024 година.“ Това каза премиерът Николай Денков преди заседанието на Министерски съвет.

По думите му страната трябва да излезе поетапно от икономика, която привлича инвеститорите главно с ниски заплати.

„С това решение ние ще изпълним един от ангажиментите си за намаляване на неравенството в България, защото страната ни продължава да бъде една от страните с най-ниска минимална заплата в Европейския съюз“, подчерта Денков.

Премиерът каза още, че заедно с другите дейности, които се развиват от различни министерства на икономиката и индустрията, иновациите и растежа, образованието, България трябва да привлича инвеститори с това, че предлага производства с висока добавена стойност и добре подготвена работна ръка.

https://www.vbox7.com/play:bdc6b0729b

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене