Най-после! Опрощават дълговете към ВиК в ликвидация

вик в ликвидация

След постоянните настоявания на общинското ръководство на община Кюстендил, най-после Министерството на регионалното развитие и благоустройство, което е основен акционер на ВиК в ликвидация, се самосезира и така на общо събрание на дружеството, което ще се проведе следващата седмица има шанс най-после за окончателната ликвидация на ВиК.

Припомняме, че кметът Петър Паунов от доста време настоява да приключи ликвидацията на скандалното дружество, което години наред тормози кюстендилци със стари сметки за вода. Още в кря на миналата година ликвидаторът, селският на Микев – Йордан Лазаров, поиска удължаване с още година на ликвидационния срок. Тогава съветниците в ОбС-Кюстендил гласуваха против приемане на отчета на ликвидатора Йордан Лазаров, както и против удължаване срока за ликвидация на предприятието с още 1 година, а кметът заяви, че: „Няма по- голям рекетьор в областта от „ВиК в ликвидация. Стотици пострадаха от това дружество. Хората трябва да знаят, че давността на неплатените сметки е 3 г., въпреки това от ВиК търсят суми от 2001 г. Всичко това се прави с цел да се вози в „Пежо“ съсед на един депутат, не трябва да даваме възможност рекета да продължи“, заяви Петър Паунов.

Така вече близо година продължават съдебните спорове, а ликвидаторът Лазаров на гърба на кюстендилци си изкара 2,5 години на шефското място.

Вече трета година хиляди хора пищят, че получават съобщения за заплащане на огромни суми за повече от 5 години назад, а някои от тях вече са си платили сметките. Тлъста заплата и мек стол – това се полага на всички приближени около Микев явно. Знаем, че Йордан Лазаров бе доведен на шефския пост лично от селския му – депутата Валентин Микев, двамата са съседи в Ябълково. Преди 2 години кметът Паунов поиска общината да има собствено водно дружество, което ще доведе до подобряване качеството на услугата, както и до силна корекция в цената на водата. Предложението бе подкрепено от местния минипарламент, но отхвърлено от държавата. Очаква се така сметките за вода на кюстендилци да поевтинеят, ако стопанин на дружеството е местната власт. Според градоначалникът само чрез самостоятелно ВиК, ще престане ограбването на хората.

На предстоящото общо събрание акционерите ще разгледат отчета на Лазаров за 2012 г., подлага се и приемане на годишния финансов отчет. Освен това Лазаров най-после предлага приемане на решение от страна на съдружниците за отписване на вземания на дружеството, които са отпаднали по давност.

Сигурно няма кюстендилец, който да не е изпищял от получено съобщение, че не си е платил сметката за вода отпреди 3 години на ВиК в ликвидация, за което е даден на съдия-изпълнител. Многократно писахме за организираните по темата протести. Хората казваха, че не пазят документи и бележки, с които да докажат, че в посочения период са заплатили сумите за използвана питейна вода. Някои от хората са получили изпълнителен лист за доброволно плащане, като в случай, че не се издължат, ще се пристъпи към описване на имуществото им. Други от протестиращите показаха документ, с който е запорирана част от получавана от тях пенсия.

Надеждите са, че след общото събрание най-после ще има възмездие за това. Че толкова време се пилеят пари и се рекетират хората.

www.nablyudatel.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене