Да очакваме ли скок на цените в България заради войната в Израел

Трагичната ситуация, на която ставаме свидетели със сигурност ще доведе до негативни последици. Това коментира в студиото на „Твоят ден” икономистът Владимир Сиркаров.

Според него конфликтът ще има сериозни последици върху цените на петрола, а това ще повлияе на цялата икономика. „По веригата ще има сериозни последици”, според Сиркаров.

Той подчерта, че въпреки големия натиск върху централните банки, те трябва да продължат с политиката за намаляване на балансите си и на „високи” основни лихви. „Публичните финанси трябва да се управляват консервативно и да се спре с дефицитното харчене. Това ще намали потреблението, но и инфлацията, добави Сиркаров.

Финансистът Бисер Манолов, уточни, че във вторник е станало ясно, че има договорка между САЩ и Венецуела за допускане на още една компания, която да увеличи предоставянето на допълнителни количества суров петрол на пазара, в случай на недостиг. „Петрол ще има, а цената му ще се задържи под 90 долара за барел”, прогнозира той.  Манолов добави, че глобалната икономика е показала нереална устойчивост по отношение на конфликтите.

„Трябва икономически да бъдем поставени на диета, тази диета минава през по-високи лихвени проценти, което е по-ниско потребление. Това трябва да стане”, добави Бисер Манолов.

https://www.vbox7.com/play:a536030539

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене