Над 100 рабоници в Перник чакат пари от Галчев

Служителите на 5 фирми, ремонтиращи площада в града, не са получавали възнагражденията си от 3 месеца

 

107094-Nikolai-Galchev

Прокурори, съдии и ОДП-Перник си затварят очите пред афера за над 10 млн. лв.

Работниците: Лъжат всяка седмица, че ще платят, грабим машини и плочки от понеделник

Притиснати от глад, мизерия и отчаяние, над 100 работници, ангажирани да строят площада в Перник, са готови на бунт заради неплатени заплати, пише вестник „Вяра“ в днешния си брой. Ако отново останат само с лъжите за заплати, те са готови в понеделник да разграбят всичко от строителните площадки, за да нахранят семействата си.

Гръмката строителна фирма „Обединение Перник 2013” ДЗЗД не е платила нито стотинка от близо 3 месеца. Около 20 работници се събраха на строителната площадка и обявиха, че са готови на бунт заради неплатените работни заплати. Повечето не са вземали пари с месеци.

„Умираме от глад и отчаяние. Няма с какво да изпратим децата си на училище. Всяка сряда и петък ни лъжат, че ще донесат пари. Тук е пълен хаос, не се знае за коя фирма работим. На площада в Перник има работници от най-малко пет строителни фирма. По обекта се мотаят Николай Драгомиров, Любомир Галчев, някой си Николай Галчев и ние не знаем на кой господар служим, но си вършим качествено работата.

Нямаме трудови договори, подписахме нещо, но не знаем какво. Срещу нас е Инспекцията по труда. Всеки ден покрай нас минават шефът Георги Бонев и неговите служители, но те не се обръщат към нас и не ни питат при какви условия работим, плащат ли ни, коректни ли са работодателите. Подминават ни, все едно сме животни. На 10 крачки от нас са Районната и Окръжната прокуратура с най-малко 30 прокурори, тук е и съдебната палата, отсреща е полицията. И цялото това престъпление, наречено „изграждане на централен градски площад”, се разиграва пред очите на 50 000 перничани. Тук не се знае кой пие и кой плаща. Няма причина да не получаваме заплатите си, защото всичко, което сме направили, сме го направили качествено. В това няма съмнение, всичко е актувано”, говореха един през друг работниците, които помолиха имената им да не съобщават, а всички да бъдат представени като един глас.

 

„Искаме истината да възтържествува и да получим справедлива отплата за труда си. вече не знаем кой би могъл да ни помогне. От два месеца не сме вземали пари, Николай Галчев ни залъгва всяка седмица, за да не си тръгнем“, това споделиха част от работниците, които работят на площада в Перник, пред екип на в. „Вяра“. „Отчаяни сме, плащат ни по 25лв. на ден, а от два месеца не сме взели и стотинка, няма с какво да изпратим децата на училище“, оплакаха се мъжете.

 

Работниците бяха спрели работа, когато екипът ни се срещна с тях в 15.30 часа в петък. На въпроса ни защо стоят на студа от минус 4 градуса, а не си ходят вкъщи, те отговориха: „Чакаме пари, един от началниците ни – Стефан, каза, че днес ще ни платят. Ако пак ни излъжат, вземаме машини и всичко, което струва пари, от обекта, за да си вземем изработеното“. Други казаха, че ако и този петък не им бъде изплатено дължимото, напускат и ще търсят работа на друго място. „Останахме двайсетина човека, много напуснаха, като видяха, че фирмата не е коректна в плащането“, казаха работниците.

„Рибата мирише от главата. Всичко се е разсмърдяло от фирма „Галчев инженеринг”, тя е главен изпълнител на обекта, който струва повече от 10 млн. лв. Фирмата е наела безброй подизпълнители, но не им плаща. Пари се броят само на някои от тях. Единственият строител, който е по-коректен към нас, е Никола Драгомиров. Той е местен, нищо добро не сме видели от фирма „Галчев инженеринг”, но виновен е не този, който яде баницата, а този, който му я дава. За нашата сигурност никой не се грижи, нито за сигурността на жителите на града. Както виждате, целият площад е осеян с дупки, които са необезопасени. Може такива да преброите безброй. По чудо няма смъртни случаи, може и да има, но тук е страшна мафия.

Блъскаме по 8 часа на ден. Разпространява се слухът, че новият кмет Иван Иванов е блокирал сметките, а общината е главният бенефициент по проекта „Зелена и достъпна градска среда”. Парите са от Европа, но едно е сигурно, че някой ги краде. Парите изчезват, няма ги, а става въпрос за голяма сума, за повече от 10 млн. Известно ни е, че няколко местни строителни фирми са се обединили и те си разпределят подобекти. Обектът, на който сме в момента, стартира през март. Трябваше да бъде готов за 3 месеца. Както виждате, оттогава са минали 8 месеца, а не 3 и строителните работи са доникъде. Това е така, защото тук има страшно текучество. Сред кадърните работници има и много роми без квалификация и трудови договори. На някои места има и непълнолетни. Качеството на строителните материали и бетоновите изделия е изключително добро. Те са произведени от местната фирма „Софурбан” ООД, която държи на името си и това е единствената добра новина, защото може да натоварим изключително качествените изделия и да си ги продадем. Част от изпълнителите на обекта са обаче хора със спорна репутация.

Кой е виновен обектът да буксува, а ние да тънем в глад и отчаяние? Ние сме без пукнат грош. Няма с какво да нахраним децата си тази вечер, няма с какво да ги изпратим в понеделник на училище. Повече търпение нямаме.”

 

Хората се решени в началото на другата седмица да влязат при кмета Иван Иванов, за да му връчат протестна декларация с искане за плащане от страна на общината.

„Искаме да разговаряме с Иванов, защото смятаме, че е човек, който милее за града и може да разбере, че по този начин ние не може да продължим да живеем.

Опитите ни да се свържем с Николай Галчев през последните месеци удрят на камък. Галчев или е в чужбина, или е ядосан, или не може да говори. На телефоните, посочени на информационната табела на строителната площадка, също никой не пожела да отговори. За технически ръководител на обекта се сочи лицето инженер Илия Малиганов. Ние не го познаваме. Координатор по безопасност и здраве е инж. Николай Станчев – и него не сме го виждали. Вижте точно пред офиса на БСП-Перник какви дупки зеят, а улиците през нощта са неосветени и човек може да бъде погребан в тях.”

 

Големият проект за зелена и достъпна градска среда на община Перник е на стойност 4 983 000 лв. Разработката предвижда облагородяване на площадното пространство в Перник, което ще се превърне в зелена зона с много места за отдих, повече детски кътове и зимна пързалка. В големия проект е заложено подмяна на настилката по ул. „Търговска“, реконструкция на улицата зад Природоматематическата гимназия, където паркирането е затруднено, както и оформянето на специален кът за децата в пространството между сградата на общината и ГУМ, нови площадки за футбол, волейбол, скейтборд, за ползването на които обаче няма да се заплащат такси.

Към големия проект има още 10 по-малки проекта на обща стойност от близо 5 000 000 лв., които също са одобрени. Сред тях е и проектът за изграждане на велоалеята, за която перничани се борят от години.

Изпълнител на проекта е обединение от няколко местни строителни фирми – ДЗЗД „Обединение Перник 2013”, между които са разпределени подобектите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене