Национална научна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, се проведе в Югозападния университет

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе Национална научна конференция на тема „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура. Събитието е част от честванията по случай 230 години от рождението на йеромонах Неофит Рилски, които са под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски и са организирани в сътрудничество с Българската православна църква, Неврокопската света митрополия, Рилската света обител, общините Благоевград, Банско, Габрово, Самоков, Копривщица, Сандански, Кюстендил и Казанлък. Тридневната конференция е под научното ръководство на чл.-кор. проф. д.и.н. Румяна Радкова.

Нучният форум бе открит от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

Днес, в присъствието на впечатляващ брой изтъкнати изследователи на делото и живота на Неофит Рилски и на българската просвета и култура, съм дълбоко уверен, че настоящата научна конференция ще разкрие за академичната общност, за нашите сънародници мащабите на крупната и многопластова фигура на основоположника на българското учителство“, каза в приветственото си слово проф. Юруков.

От името на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит приветствие поднесе Негово преосвещенство епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква.

Приветствие отправи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше официален гост на конференцията.

Обръщам се към Вас, уважаеми преподаватели и изследователи, и към Вас, уважаеми млади хора и бъдещи преподаватели и изследователи, няма по-силно от науката и фактите. Нека историческата памет да не бъде пометена от конюнктурни  интерпретации, защото някой е решил, че в днешния глобален свят те ще вървят, а за съжаление понякога носят и доходи. Вашата работа, научните изследвания са най-сериозната съпротива срещу обезличаването и безпаметността“, посочи в приветствието си тя.

С официални приветствия към участниците в научния форум се обърнаха и Неврокопският митрополит Серафим, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Адрианополският епископ Евлогий и кметът на община Банско Иван Кадев.

На събитието присъстваха още игуменът на Троянския и Бачковския манастир, протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов, зам.-кметът на община Габрово Невена Минева, председателят на организационния комитет по честванията доц. д-р Николай Марин, зам.-председателите проф. д-р Валентин Китанов и доц. д-р Димитър Тюлеков.

С представянето на пленарните доклади започна същинската част на конференцията. Модератор бе проф. д-р Иванка Станкова – заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Свои доклади представиха чл. кор. проф. д.и.н. Румяна Радкова от Българска академия на науките, проф. д-р Ангел Димитров от Българска академия на науките и проф. д-р Кирил Топалов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В рамките на конференцията бе представена изложба „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“. Тя е по проект на Националния музей на образованието – Габрово, осъществен с подкрепата на Община Габрово по програма „Култура“ за 2023 г. Експозицията се състои от 28 цветни табла и представя важни моменти от живота и делото на възрожденския книжовник и будител Неофит Рилски. Изложбата бе открита от директора на Националния музей на образованието Любка Тинчева.

Конференцията продължава на 6 октомври с доклади на преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподаватели от Югозападния университет, както и от Естествено-хуманитарен университет в Седльце (Полша). Във втория ден от конференцията ще участват и представители на Българска генеалогична федерация, Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, Българска академия на науките, Национален музей на образованието в Габрово и Института за изследване на изкуствата към БАН.

Заключителната част на събитието ще се състои на 7 октомври 2023 година в Рилската света обител, където ще бъде отслужена Света литургия и панихида. Представянето на докладите ще продължи в Иконната зала, след което Православен хор „Свети Наум“ ще изпълни църковни песнопения от творчеството на Неофит Рилски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене