Мъжът, който взе заложници във Вълково, е криминално проявен и е лежал в психиатрия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Във вторник вечерта се разигра заложническа ситуация в санданското село Вълково, която завърши с един тежко ранен мъж и арестуване на извършителя, който предаваше всичко на живо с видео в социалните мрежи.

Всичко станало вчера през деня, когато 41-годишният мъж отишъл в селото, за да уговаря своята годеница да се върне при него. Впоследствие прострелял баща ѝ и взел нея и майка ѝ за заложници.

Извършителят вече е задържаннеутрализиран е и с него се извършват процесуални действия. Състоянието на простреляния мъж е тежко, за него се грижат лекарите в „Пирогов“, където е закаран по спешност, двете жени, които бяха похитени, са живи и здрави, каза главният секретар Живко Коцев.

След няколко часа преговори: Похитителят от Благоевградско се предаде 

БГНЕС

 

Мотивът за стрелбата и за похищението впоследствие е изцяло от ревност. Деянието е извършено с две незаконни оръжия – револвер и пистолет. Произходът им тепърва ще се установява.

Главният секретар на МВР каза още, че дълги и интензивни преговори са водени от полицаи от Института по психология на МВР, от Областната дирекция на МВР в Благоевград и от Специализирания отряд за борба с тероризма по време на четиричасовата операция. За тези часове криминалистите са събрали информация за личността на похитителя.

Установено е, че той е лежал в психиатрично заведение, има регистрации за унищожаване и повреждане, за незаконно притежание на оръжие, също и условна присъда.

Извършителят сам е сигнализирал органите на МВР за ситуацията и в момента, в който споделя за извършеното от него, произвежда и изстрели. Ситуацията е била високорискова и е създала опасност за живота и здравето на мнозина, допълни още главен комисар Коцев. 

БГНЕС

 

Заложническата криза в Благоевградско е заради ревност

Към 19:30 ч. една от жените припаднала и похитителят се съгласил да ѝ се окаже помощ. Впоследствие полицаите успели да направят пробив в разговорите, за да се стигне до успешния финал към 21:35 ч., каза главният секретар на МВР.

Образувано е досъдебно производство за опит за убийство. Предстоят процесуални действия и документиране на цялостната престъпна дейност на похитителя. В рамките на огледа на произшествието ще се уточни, дали е имало взривни устройства, както и други оръжия, каза още главен комисар Коцев.

Какъв е протоколът за действие на полицията при заложническа криза?

Коментар пред NOVA направиха криминалистът Иван Савов и бившия зам.-ректорът на Академията на МВР Милен Иванов.

Според Савов коментарите във Facebook са неприемливи в такива ситуации. По думите му интернетът на извършителя е трябвало много по-рано да бъде прекъснат.

„Задължително има екип, който води наблюдение. Задължително са повече от един стрелците, които държат на прицел мястото”, разкри криминалистът.

Милен Иванов посочи, че в такива ситуации се преговаря до последно, а излъчването на живо е дало безценна информация на полицията и психолозите.

„Решение да се неутрализира чрез огнестрелно оръжие нападателят се взима след анализ на неговите действия”, каза още бившият зам.-ректор на Академията на МВР.

 БТА, МВР, nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене