Ново земетресение в Югозапада!

Земетресение с магнитуд 2.9 по Рихтер е усетено снощи в Симитли. Трусът е бил на 2.3 км от Симитли и на 89 км от София, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Вече един месец районът на град Симитли е център на сеизмична поредица, която наброява повече от 80 слаби земетресения с магнитуд под 4. Последното от тях е регистрирано в 21:09 ч. във вторник и е с магнитуд 2.9 по скалата на Рихтер.

Малка част от събитията бяха усетени от жителите на област Благоевград, а останалите бяха регистрирани само от сеизмичната апаратура.

Специалистите от БАН обясниха, че подобни явления са характерни за този район, в който се проследяват няколко разломни структури.

Припомняме, че през септември непрекъснати земетресения в района стресираха жителите на Благоевград и Симитли. Това е най-сеизмично активният район у нас.

В района преди преди 119 г. стана най-голямото земетресение в Европа, откакто се измерва силата на земните трусове, т.е. от 150 г. Именно заради високата сеизмична активност на този район бе отхвърлен и вариантът магистрала “Струма” да минава през дълъг близо 20 км тунел през Кресненското дефиле, пише 24 часа.

Началото на продължителната серия от земетресения миналата седмица бе на 4 септември в 5,08 ч, когато трусът бе от 2,8-а степен по скалата на Рихтер с дълбочина 14 км. Заради ранния час и малката сила никой не разбра, че земята се люлее. За седем дни последваха още над 60 труса. Голяма част от тях обаче не са усетени, защото са много слаби.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене