Полезно ръководство при изкупуване на скрап | NordHolding

Собствениците на непотребни метални изделия могат да се предадат срещу добри цени на специализираните пунктове 👆

Полезно ръководство при изкупуване на скрап

 

 

 

Непотребното желязо се предава в специализирани пунктове за рециклиране. Целта е да се ограничи вредното въздействие на опасните отпадъци върху околната среда.

 

 

 

 

Кои отпадъци се класифицират като скрап?

 

Отпадъците могат да бъдат разделени на няколко основни вида, според техния състав. Тези, които съдържат цветни и черни метали, се наричат скрап. Това може да са различни видове производствени малки елементи, стари метални съоръжения, излезли от употреба електроуреди или автомобили.

 

Металите също се делят на два основни вида –  цветни и черни, което е свързано с наличието на желязо в тях. И цветните, и черни метали обаче подлежат на последваща обработка. Олово, цинк, алуминий, стомана и почти всички други видове метали се обработват, което е възможно благодарение на съвременните технологии.

 

Цветни метали

 

Цветните метали са четири основни типа. Делят се на леки, тежки,  благородни и редки метали. Към първия вид се причисляват метали като магнезий, титан, алуминий и други. Тежки са съответно олово, никел, калий и т.н. Златото, среброто и платината принадлежат към групата на благородни метали, които масово се използват и в бижутерията. Редки са всички онези метали, които се характеризират със специфични химични и физични свойства.  

 

 

 

 

Независимо от вида им цветните метали имат своето широко приложение в различни области на промишлеността, строителството, бита и други човешки дейности като най-голям дял заема употребата им за производство на електротехника, роботика, превозни средства, строителни конструкции и други. 

 

 

 

 

Черни метали

 

Желязото и неговите сплави се причисляват към т.нар. черни метали. Това означава, че в състава на черните метали задължително има желязо. От своя страна те се делят на стоманени и чугунени изделия. Общите им характеристики са по-голяма твърдост, електропроводимост, топлинна устойчивост, ковкост и т.н.

 

Изкупуване на скрап

 

 

Металните отпадъци се депонират на специално пригодени за целта площадки, където преминават през предварителна преработка, за да бъдат рециклиране. Тъй като този тип боклук не се изхвърля в общите контейнери за смет, той се изкупува на пунктовете за скрап.

 

Всеки собственик на излязъл от употреба автомобил или техника, може да ги предаде срещу определена сума. Специализираните компании за вторични суровини работят с предварително обявен ценоразпис, който се определя от вида на отпадъците и от тяхното количество.  

 

 

 

 

 

Рециклирането на металните отпадъци е регулиран и възможен процес. Почти всички цветни и черни метали подлежат на топлинна преработка в пещи, където под въздействието на висока температура те се претопяват и от тях се изработват нови елементи за прозиводствената дейност.

 

Обработката в специализираните леярни за топене на метали е при над 1500 градуса по Целзий. Това осигурява завършен циклъл на оползотворяване на непотребните метални изделия и превръщането им във вторичен продукт с ново предназначение. Целта е не само да се ограничи количеството на депонираните метални отпадъци, но и да се пестят природни суровини, което има икономически ефект върху световното стопанство.

 

За да се задвижи целият този процес , най-същественото е ненужните отпадъчни материали да се предадат за скрап. Компаниите, които изкупуват и преработват металните боклуци, имат разработен затворен цикъл, който включва съхранение, обработка и същинско превръщане в суровини на изкупените изделия. Фирмите, работещи със скрап, разполагат с обучени екипи и необходимата техника.

 

От друга страна всеки, който предаде метални отпадъци, получава определена сума пари срещу издадените количества и състав. В пунктовете за скрап може да се донесат от малки уреди за бита, до електроуреди като непотребни вече печки, перални, миялни машини и други подобни до излезли от употреба превозни средства или акумулатори.

 

 

 

Сред водещите компании в бранша е Норд Холдинг. Дружеството е на пазара за вторични суровини от 1995 година насам. То разполага с пунктове за скрап в страната и наличната техника за транспорт и преработка на отпадъчните материали. Фирмата е специализирана в търговията с метален скрап и рециклиране на вторични суровини.

 

По данни на дружеството, то е с дял от около 22 процента от пазара на черни отпадъци и още 16 процента от пазара на цветни метали. Фирмата е фактор във вътрешния пазар на вторични суровини , както и по  отношение на износа от страната. Компанията предлага атрактивни цени на своите клиенти и подпомага логистично и правно при изготвяне на екологична документация.

 

Компанията прилага най-добрите практики в съотношението скрап цена, както и по отношение свързаните с опазването на околната среда и безопасността на населението. При изкупуването на скрап са наложени световни стандарти, които гарантират лоялност към клиентите и гарантират съхранение на почвата, въздуха и водите.

 

Източник на изображения: Pixabay

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене