Деца учат за религията във възкресеното вековно училище на село Лешница

Първият урок се проведе днес в Неделно православно училище „Свети свети Кирил и Методий“ към храм „Света Марина“ в санданското село Лешница. То бе открито официално миналата неделя и се намира във вековното школо, което преди години бе затворено заради липса на достатъчно ученици. С много желание и трепет 21 деца прекрачиха прага на учебното заведение, за да проведат своята първа и вълнуваща среща с отец Димитър Илчев, който е главният инициатор за вдъхването на втори живот на занемареното и рушащо се училище в Лешница. То отново изправи красива снага след едногодишни ремонтни дейности. за мисията помогнаха много местни жители, дарители от други населени места в страната и в чужбина.

„Невероятно е пак да се чува детски смях в тази постройка. Днес децата с голям интерес слушаха моите съвети. Те се научиха в коя посока да се молят, как правилно да събират пръстите на дясната ръка, разбраха какви са символът и значението на прекръстването. Запознаха се и с Гоподнята молитва „Отче наш“. Тези деца дават смисъл на всичките наши усилия да възстановим някогашното училище, посрещнало първите си ученици през 1923 година“, сподели отец Димитър Илчев.

В сградата се помещава не само Неделно православно училище „Св. св. Кирил и Методий“, но и музейна сбирка, която разказва за миналото на населеното място. Дори печката, която някога топлела премръзналите ръце на децата, е възстановена и е на мястото си в класната стая. Реставриран е и шкафът, който съхранявал карти, книги и пособия, той отново пази архива на школото. Подредени са и снимки на всички учители и свещеници в Лешница.

Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене