Стотици се стекоха в Мелник за фестивала „Животворение“

Християнски фестивал „Животворение“ събра в Мелник жители и гости на бившия градски стадион.  Програмата започна с молитва и благословия от игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний.

Радостно е да се откриват такива събития, защото те наистина са малко в нашата страна, в която традиционно се нарича православна. Всякакви други фестивали има, но християнски рядко, каза Негово високопреподобие отец Епифаний. Той благослови фестивала от името на Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и благодари на организаторите.

Благодатта да слезе върху онези, които се докосват до християнската култура, до християнското изкуство, до това, което е просветено от Христос, каза отец Епифаний. Защото и чрез словото се посвещаваме, и чрез словото се очистваме, допълни той.

Слушайки словото Божие, било то в молитва, било то в песнопение, всичко това служи за благословение и за наше освещение, каза още игуменът на Роженския манастир.

Програмата продължи с изпълнение на Софийския свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов, Пламен Мирянов и Квартет „Армейска песен“.

Фестивалът е организиран в чест на празника Покров Богородичен и това е първото му издание. В рамките на три дни фестивалната програма предвижда молитви, изложба, кратки филми, издигане с топловъздушни балони, дискусии, конкурси и концерт.

В днещният ден фестивалът ще започне с християнски дискусии от богослови на сцената и ще продължи с молитва, възстановки от прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, конкурс-рецитал на деца на фон от народни инструменти, се посочва в информацията. Предвидени са още конкурс за детска песен за Бога, четена на Библия и концерт.  /БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене