Феим Иса ексклузивно за читателите на Топ Преса: Знам, че всеки, който зареже зад гърба си хората, които са му помагали, той няма как да просперира!

 Г-н Феим Иса, гост на Топ Преса, по наша покана! Благодаря ви, г-н Иса, че приехте нашата покана в началото на предизборната кампания за местна власт! Вие сте утвърден, доказан кандидат на ДПС!

Важно е да уточним, чисто политически, имаше ли напрежение при вземането на решение вие да бъдете кандидатът на партия ДПС?

– Не, не е имало брожения и напрежение по отношение на моята кандидатура. В публичното пространство имаше изпращанe на сигнали, за това че може да имам опонент по време на номинационната кампания в ДПС, но в крайна сметка, местните структури и общинската организация застана категорично зад моята кандидатура и аз бях единственият кандидат на ДПС от община Гърмен на срещата с централното ръководство.

– Как премина тази среща? Ясно е  каква оценка е дало националното ръководство, след като вие сте утвърдената кандидатура!

– Беше много приятно, тъй като отдавна не бяхме виждали почетния председател на Движението за права и свободи – г-н Ахмед Доган. Разговорът беше много диалогичен и по същество.

– Да започнем от самото начало, от самия старт – когато преди 4 години вие приехте предизвикателството да застанете на чело на една не лека община, бих казал, община Гърмен! Какво се случи за тези 4 години, г-н Иса?

– Спечелихме доверието на хората през 2019 г. с посланията, които отправихме към тях – че искаме да спрем разделението и противопоставянето между хората, че искаме в община Гърмен да е спокойно, да не се водят „войни“ между политическите опоненти. Искахме да отворим вратите на община Гърмен за всички хора, да нямаме приемен ден, да бъдем близко до проблемите на хората! Може би това беше най-силното послание, което отправихме и вероятно затова и хората ни подкрепиха. Разбира се, имахме и своите обещания за това какво ще правим, каква ни е програмата, какво смятаме да реализираме като идеи в община Гърмен.

През тези 4 години реализирахме един успешен мандат, въпреки ковид-кризата,а в последствие  икономическита и финансовата кризи. Работихме в тежки години. Но обещанията, които поехме към хората, ги следвахме едно по едно, въпреки тежкото наследство на общината – едно задължение от близо 800 хил. лева, което изплащаме 4 години.

– Решили сте един сериозен финансов проблем?

– Да, задължението, което ни беше оставено – 800 хил. лева – до края на месец ноември го издължаваме.

– Отчитайки направеното, стъпка по стъпка, няма как да не поискам от вас малко по-подробен анализ, да не използвам клишето „отчет“, на вашата работа. Какво беше свършено през този мандат? Питам ви, не заради друго, а защото за един управленец, за един кмет, най-силните партньори са резултатите и постиженията, реализирани по време на мандата му!

– Много сте прав с тази констатация, че най-силната черта е това, което оставяш зад гърба си и това, което хората виждат. В тази посока, усилията на общината и целият млад екип, който беше покрай мен, бяха насочени в няколко сфери. Първо, да посрещнем най-големите проблеми на хората по отношение на инфраструктурата, защото, освен задълженията, които ни оставиха предишните управници, ни оставиха и много проблеми, свързани с инфраструктурата по населените места. С проекти към Държавен фонд „Земеделие“, с трансгранични проекти с Република Северна Македония, с Гърция, с други проекти към министерствата и различни фондове,успяхме да разрешим много от проблемите по населените места.

Трябва да обърна внимание, че увеличихме събираемостта в общинския бюджет! И ако предишни години собствените средства за капиталови разходи са били 500 хил. лева, сега са 1,5 млн. лева, тъй като успяхме да увеличим приходите в общинската хазна, а това увеличение на приходите дойде от факта, че хората ни се довериха, повярваха ни, че средствата от техните задължения към общината ще бъдат върнати като инвестиция в населените места.

Направихме много улици – близо 10 км вътрешна улична мрежа.

Работехме по проекти за превенция срещу наводнения, защото община Гърмен през години, когато има силни валежи, често се е наводнявала я през река Канина, я през река Места. Това беше един от приоритетите на общината – проекти, които са свързани с превенция от наводненията. В тази посока, успяхме на канализираме дерета в с. Рибново, части от дерета в селата Огняново, Гърмен, Дебрен. Изградихме подпорни стени по цялата дължина на река Върбица, в с. Дъбница. Това направихме и в с. Хвостяне. Ресурса за изпълнението на тези обекти дойде от държавата, чрез постановление на Министерски съвет.

За подобряване образователната инфраструктура – чрез проекти на общината, беше изграден втори корпус на детска градина в с. Рибново, изграждане на чисто нова детска градина в с. Долно Дряново.

– Това са вече реализирани проекти, нали? Говорим за финализирани проекти, изградени на фона на няколко тежки кризи, които съпътстваха вашия мандат?

– Точно така. Говорим за няколко физкултурни салона в Долно Дряново, Дъбница, Дебрен. Спортни и детски площадки. Тези средства дойдоха пак чрез постановление на МС, но през Министерството на образованието и науката, където отново община Гърмен беше подготвила и входирала проекти.

По времето на ковид-кризата приоритет беше един от фондовете, с които община Гърмен работи – „Красива България“. С този фонд успяхме основно да реконструираме здравните служби в Рибново и Огняново. Тези сгради имат съвсем различен и европейски облик.

Успяхме да решим проблеми на хората, които очакват от 20 години да им бъдат решени! Разширението на моста на Огняново –е  един такъв обект.

Това са основните инфраструктурни проблеми, в общи линии, които успяхме да решим.

– И които далеч не са малко! Но те ви натоварват с една тежест, която се опитват да сложат върху вашите плещи – вие няма как да имате директна връзка с тях, но отношението ви към икономическите субекти, които са изграждали постигнатото.

Ще ви задам въпроса директно, защото някои „по-тъмни“ среди в Гърмен се опитват да ви обвинят в някаква икономическа зависимост. Тя съществува ли? Повдигнете завесата относно критериите, които община Гърмен е следвала по време реализирането на тези не малко инфраструктурни проекти!

– Да, винаги, когато на територията на дадена община има големи инфраструктурни проекти, които се реализират, вървят и подобни приказки за зависимостите на тези кметове на общини с фирмите, с които работят.

На територията на общината през тези години не е работила една единствена фирма. Работили са редици фирми. Някои от тях местни, други – външни, софийски фирми. Така че приказките в тази посока няма как да бъдат истина. Едва ли е необходимо да споменавам имената на всички фирми, които са работили на територията на общината?!

Финансовият ресурс или общественият ресурс е разпределен така, както са се случили обществените поръчки. Те са обществено достъпни. Законът за обществените поръчки е изключително прозрачен, дава възможност за прозрачност на действията. Има система, чрез която всяка обществена поръчка достига до всички фирми, които желаят да участват. Процесите там са електронизирани.

– Т.е. това, което говорите, може да бъде проверено от всеки, който се съмнява и вярва на слухове?

– Точно така!

– Слуховете ще управляват ли по време на тази кампания, според вас?

– Не би трябвало! Защото хората вече ме познават! Ако преди 4 години не ме познаваха, сега вече след всички срещи и взаимна работа по места, имат ясна представа какво представлява кметът на община Гърмен Феим Иса! Не би трябвало да има такива спекулации и слухове, които да ангажират внимание на тези хора.

– Мнението ви за вашите опоненти? На територията на общината имаше изненади. Появиха се в последния момент кандидати?

– Ние ще водим позитивна кампания! Такава, каквато водихме и през 2019 година. И тогава не нападахме и не провокирахме нито един от нашите опоненти, въпреки че те правеха това срещу нас. Ние не си го позволихме! Напротив!

– Не ви ангажирам с имена… Аз, като лаик в политиката, не мога да асимилирам – ние само отразяваме думите и действията на политиците, бих искал вие да ми разясните – като политик, най-важното, като кандидат-кметът на ДПС, как така аз, ако реша да бъда с ДПС и заявявам, че съм с ДПС, се изправям срещу ДПС?! Има ли такава технология? Като политик ви питам, не като кмет.

– Аз съм праволинеен човек. Знам, че всеки, който зареже зад гърба си хората, които са му помагали, той няма как да просперира! Аз съм  в ДПС и никога няма да изневеря на тази партия, но има хора, които го правят. Те не оцеляват във времето, историята го показва.

– Като кмет на Гърмен ще ми отговорите ли на въпроса има ли Гърмен време за експерименти?

– Не мисля, че след този успешен мандат има време за експерименти! Има време да се даде доверие на екипа, с който работим последните 4 години, с който показахме, че можем да решаваме проблемите на хората и да стоим близко до тях! За експерименти няма да има време!

– Г-н Иса, пожелавам ви от сърце една успешна кампания, имате нашата подкрепа, заявявам го най-отговорно и го декларирам, защото ви познавам като личност. 4 години с вас комуникацията беше повече от професионална и експертна. Смятам, че заслужавате да вървите по пътя, по който сте тръгнал!

– Аз също благодаря!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене