Внимание: Новата COVID вълна иде! Проф. Ива Христова с предупреждения

Новите варианти на коронавируса преминават доста по-леко, като обикновено те се характеризират с главоболие, лека хрема, кашлица и дрезгав глас

Идва нова вълна на COVID-19 и тя няма да ни се размине, с оглед на покачващите се случаи. Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ в последните 2 месеца се забелязва увеличение на заразените от вируса.

„Очакваме този ръст да продължи поне в следващите месеци, така че може би ще достигнем едни умерено високи стойности на заболеваемост“, отбеляза проф. Христова.

„Хората предимно се изследват вкъщи, а някои дори не се тестват, когато са болни. Скритата заболяемост е трудно да бъде измерена, но тя определено надвишава реално съобщените случаи“, убедена е тя.

„Взеха се някои мерки от страна на Министерство на здравеопазването, в посока на отпадане на карантина и изолация, така че хората да не се страхуват, че ще бъдат принудително затворени в къщи и от това ще пострада бизнеса им, а да се обявяват“, сподели проф. Христова. Такива промени у нас засега са само предложение.

Според нея новите варианти на COVID-19 преминават доста по-леко, като обикновено те се характеризират с главоболие, лека хрема, кашлица и дрезгав глас. Въпреки това тя отбелязва, че при хората, с хронични заболявания, вирусът би могъл да протече по-тежко.

Проф. Христова подчерта, че към момента, заболяемостта не е много висока и не се нуждаем от мерките, които са предвидени в пандемичен план.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене