Радев и Денков изненадаха всички с това, което направиха

Президентът благодари на кабинета за армията и препоръча за Шенген: „Обърнете натиска“

„Благодарност за това, че правителството начело с премиера Николай Денков работи за модернизацията на армията“, това заяви днес президентът Румен Радев. 

Той присъства на годишната конференция с българските посланици, организирана от вицепремиера Мария Габриел. На нея бе и премиерът акад. Николай Денков.

Интересен момент е, че двамата се ръкуваха. Нещо, което президентът отказа да направи при връчването на мандата за съставяне на правителство.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„За националната сигурност и Българската армия – така се случи, че като президент работих с много правителства и съм благодарен на сегашното, че работи по въпроса. Не винаги е било така.

В началото на мандата си проведох четири Консултативни съвета по национална сигурност, за да се убедим на политическо ниво, че тази модернизация наистина трябва да тръгне. Надявам се да не провалим за пореден път проекта за сухопътни войски – за бойната машина на пехотата“, каза Радев.

„България има нужда и от малки проекти за модернизация – системи за наблюдение, разузнаване, комуникации, управление в Черно море. Трябва да изберем най-доброто. Такива системи произвеждат много наши съюзници“, подчерта той.

Основни приоритети за нас остават Шенген, еврозоната и ОИСР„, категоричен бе държавният глава.

„Виждате, че има разлика в подхода за Шенген – съседна Румъния и ние. Изключително несправедливо е това, което се случва спрямо България и Румъния.

Винаги съм работил за дипломатичния подход, но трябва да намерим баланса. Шенген касае нашата икономика, нашето време, но и нашето достойнство“, каза Радев.

„Ние трябва да намерим точния баланс по отношение на Шенген – докъде с дипломация, докъде с добронамереност, докъде да прилагаме обратния натиск“, каза още президентът.

И напомни, че той лично три пъти „агресивно“ поставял темата миналата година, без да е включена в дневния ред на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и тя започна да се разглежда.

„За първи път се даде и конкретен срок – октомври тази година. Но се откроиха и двата големи проблема – Австрия за граница и Нидерландия за върховенството на правото“, допълни Радев.

„Вътрешната и външната политики трябва да бъдат поставени в пълен синхрон, за да бъдат успешни. Първият приоритет е конкурентна икономика, която използва традициите в българското образование и икономика, но която трябва да се развие, така че да настигне най-развитите държави в света“, заяви премиерът акад. Николай Денков по време на официалното откриване на Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на България.

Денков уточни, че според него това е реално постижим приоритет и подчерта, че работят в тази посока. Според него реализирането на този приоритет ще допринесе и за увеличаване на доходите.

„Трябва са синхронизираме всички действия, да не работим на парче и да изпълним цялата управленска и законодателна програма. Наред с развитието на икономиката и доходите, трябва системно да работим за намаляване на неравенствата в образованието, доходите и т.н. или това, което общо наричаме „качеството на живот“, уточни премиерът и посочи, че за да се чувстват хората щастливи и приети в собствената си държава отношението на администрацията и държавните служби трябва да бъде променено.

„Затова един от акцентите е насочен към дигитализацията и администрацията“, каза той.

Денков коментира, че промените в Конституцията и в съдебната система не са самоцел. Според него целта е българските граждани да усетят, че правораздаването може да е бързо и ефективно и “този, който нарушава закона, ще бъде наказан справедливо, ефективно и бързо“.

Премиерът не пропусна и приоритетът на правителството по отношение държавните служби: „В момента наваксваме години на забавяне и застои”, отбеляза той и подчерта, че в момента модернизират армията ни със сериозни инвестиции. Той коментира, че влизането ни в Шенген също е приоритет и реализирането му ще позволи по-лесното ни придвижване.

По отношение на Еврозоната той коментира, че влизането ни там ще доведе до намаляване на разходите на бизнеса и намаляване на лихвите на хората, което ще допринесе положително за страната, но и за хората. Денков добави, че приоритет е и влизането ни в ОИСР, както и интегрирането в структурите на НАТО.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене