Атанас Камбитов: Благоевград няма време за губене, да загърбим политическите боричкания!

Благоевград няма време за губене, защото върви назад, спасението е много работа. Призовавам всички участници в предстоящата предизборна кампания да спрем с партийните боричкания. Нека да говорим само и единствено за приоритетите за развитието на нашия град.

Този призив отправи към опонентите си независимият кандидат за кмет на община Благоевград Атанас Камбитов. Днес в залата на регионалния исторически музей той представи хората от Инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за местния вот. Председател на ИК е доцент Елена Ставрева, ръководител катедра „Финанси” в ЮЗУ.

„Искам да завършим всичко, което започнахме преди 4 години. Имаме готов екип, който знае как и може да го направи. Трябва всеки да остави на заден план личното си его, защото сега става въпрос за нашия град”, подчерта Камбитов, който бе кмет от 2011 до 2019 година.

Той припомни част от свършеното по време на неговите два мандата. Само за 7 години от европейските програми са защитени проекти от екипа му на стойност 144 милиона лева, а безспорно едно от най-големите постижения на неговото управление е санирането на над 200 блока в Благоевград за близо 161 милиона лева.

„Имам самочувствието, че по време на моето управление областният център беше преобразен. Всички си спомняме, когато пътувахме по ПП Е-79, а на входа на града каква тъжна бе гледката с олющените и остарели панелни блокове. Санирахме над 200 блока, ние бяхме за пример на всички останали общини в страната, тук идваха да им даваме съвети как да си изготвят проектите”, припомни мащабната строителна кампания по енергийното обновяване на жилищните квартали Камбитов.

Според него през последните 4 години времето е спряло в Благоевград. Дори проекти, изготвени от неговия екип, не са завършени.

Кандидат-кметът ще представи в пълни детайли програмата си за развитие на Благоевград на 4 октомври от 18:30 часа в зала „22 септември”. Той очерта някои от основните проблеми пред града. Сред тях са все още неизградената индустриална зона, неработеща местна икономика и ниските доходи. Камбитов сподели, че през 2019 година като кмет е подписал меморандум с изпълнителния директор на Националната компания „Индустриални зони” за изграждане на индустриална зона в бившите черешарници край квартал „Струмско”. Този документ гарантираше държавната подкрепа за строителството на инфраструктурата в района.

10 дни след подписания меморандум такъв документ подписа и община Симитли и там вече индустриалната зона е изградена, даде пример Камбитов. Той смята, че местната власт трябва да насочи вниманието и усилията си към привличане на външно финансиране, защото областният център винаги е бил с ниски собствени приходи, които не стигат, за да се гарантира надграждане.

Атанас Камбитов увери, че само за една седмица може да бъдат изкърпени всички дупки по пътищата при добра воля. Той изтъкна, че такса смет е неоправдано и неправомерно завишена. Бившият кмет си е взел поука от миналото, когато фокусът на него и екипа му бил насочен към решаването на големите проекти в Благоевград. Сега погледът ми ще бъде насочен с грижа към всеки един човек, допълни кандидат-кметът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене