Миряни от чужбина атакуват храмовете в Пиринско за Коледа

88969-Rojenski-manastirС всяка изминала година религиозният туризъм води все повече туристи от страната и чужбина в Пиринския край. Най-много са миряните по Коледа, пишеstandartnews.com. Идват не само от всички краища на България, но също така от съседните ни държави и Западна Европа.

Заради наплива им към храмовете, в момента кипи трескава работа в църквите и районите около тях. Свещеници и служители полагат усилия да стегнат сградите и да почистят навсякъде. Целта на уборките е да посрещнат подобаващо нашите и чуждите туристи в светите обители за коледните и новогодишните празници.

„Няма как. Всеки ден сме с метлите. Хубаво е, че напоследък все повече са чужденците. Най-много обаче са гърците, които са много вярващи. Идват, палят свещи, молят се, оставят и дарения“, твърди свещеникът от Санданска духовна околия Георги Сарадинов.

 

Той и останалите божи служители имат точно 1 месец да лъснат храмовете в общината до блясък, за да са чисти и подредени. По Коледа се очаква поредният десант на чужди туристи и гости от страната. Религиозният туризъм набира скорост, интересът на гостите към храмовете и историческите находки тук е огромен, твърдят хотелиери и туроператори. Най-посещаваното място от гръцките туристи си остава прочутият Роженски манастир, който е само на 7 километра от Мелник. Това е най-голямата религиозна обител в Пиринския край и едно от най-старите духовни средища в България.

„Наред с балнеологията и СПА-услугите правим необходимото да осигурим туристи и с религиозен туризъм“, уверяват от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в курортния град.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене