Мисията на Лешница е изпълнена! Вековното училище днес отново отваря врати след едногодишен ремонт

Денят на истината за санданското село Лешница настъпи! Днес вековното училище в населеното място отваря врати за своя нов живот! Стотици местни жители и гости се очакват за 100-годишния юбилей на обновеното с общи усилия някогашно начално училище и откриването на учебната година в Неделното православно училище и на музея към църквата.

Тържественият ден започна с утринна религиозна служба в 07:00 часа, а в 09:00 часа Неврокопският митрополит Серафим ще оглави архиерейската света литургия. Владиката ще отслужи водосвет и ще освети обновената сграда на училището в 10:30 часа, ще раздаде на децата учебни помагала по вероучение. Час по-късно започва празничната програма с участието на Фолклорна формация „Славей“ и Формация „Леб и вино“.

„Датата 24 септември ще остане в историята на село Лешница! Защото сбъднахме една своя мечта. Училището ни е точно преди 100 години – през 1923 година. В сградата ще се помещава Неделно православно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към храм „Света Марина“, а на другия етаж вече е напълно подредена музейна сбирка за миналото на населеното място. Дори печката, която някога топлеше премръзналите ръце на децата, е възстановена и е на мястото си в класната стая. Реставрирахме и шкафа, който съхраняваше карти, книги и пособия, той отново ще пази архива на школото“, сподели отец Димитър Илчев, който е главният инициатор за възраждането на затвореното преди години училище.

Още днес ще се проведе първият урок по вероучение. Вече има записани деца, някои от тях са от град Сандански. Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания.

Сградата отвън и отвътре е изцяло реновирана. А само преди 1 година постройката изглеждаше много зле. Местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат днес втори живот на някогашния образователен център.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене