Лешница се готви за празник! Врати отваря отново стогодишното училище в селото

Броени часове остават до дългоочаквания момент от всички жители на санданското село Лешница – вековното училище отваря врати за своя нов живот! Празникът ще е тази неделя, 24 септември, а църковното настоятелство на храма „Света Марина“ кани всички местни жители и гости за 100-годишния юбилей на обновеното с общи усилия някогашно начално училище и откриването на учебната година в Неделното православно училище и на музея към църквата.

Тържественият ден ще започне с утринна религиозна служба в 07:00 часа, а в 09:00 часа Неврокопският митрополит Серафим ще оглави архиерейската света литургия. Владиката ще отслужи водосвет и ще освети обновената сграда на училището в 10:30 часа, ще раздаде на децата учебни помагала по вероучение. Час по-късно започва празничната програма с участието на Фолклорна формация „Славей“ и Формация „Леб и вино“.

„Датата 24 септември ще остане в историята на село Лешница! Защото сбъднахме една своя мечта. Училището ни е точно преди 100 години – през 1923 година. В сградата ще се помещава Неделно православно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към храм „Света Марина“, а на другия етаж вече е напълно подредена музейна сбирка за миналото на населеното място. Дори печката, която някога топлеше премръзналите ръце на децата, е възстановена и е на мястото си в класната стая. Реставрирахме и шкафа, който съхраняваше карти, книги и пособия, той отново ще пази архива на школото“, сподели отец Димитър Илчев, който е главният инициатор за възраждането на затвореното преди години училище.

Благородната кауза на него и останалите местни хора завърши с успех, защото имаха много вяра и надежда, а и положиха много усилия и работа.

Още тази неделя ще се проведе първият урок по вероучение. Вече има записани деца, някои от тях са от град Сандански. Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания.

Сградата отвън и отвътре е изцяло реновирана. Боядисани са прозорците и вратите, монтирано е и новото остъкляване, положено е дюшемето. Доставено бе и необходимото оборудване и за Неделното училище, и за музея.

Само преди 1 година сградата изглеждаше трагично. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат днес втори живот на някогашния образователен център.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене