Феномен над Северния полюс: Ще има последствия за зимата в Европа

Полярният вихър се държи като много голям циклон и обхваща северното полукълбо

Над Северния полюс се образува нов полярен вихър, който бързо се укрепва, а с идването на зимата укрепването ще продължи.

Полярният вихър отдавна е повлиял на зимното време в САЩ, Канада и Европа, особено ако започне да се спуска. Той отразява силата на стратосферната полярна циркулация и през зимата има значение дали е силна или слаба, защото създава съвсем различен метеорологичен резултат на повърхността.

А именно, с наближаването на есента полярните региони започват да се охлаждат, защото по-малко слънчева енергия достига до Северния полюс. Въпреки това, докато температурите падат в полярните региони, атмосферата е все още относително топла на юг. Това създава температурна разлика между полярните и субтропичните региони, причинявайки голяма циклонична циркулация с ниско налягане, която се развива в северното полукълбо и се простира от повърхностните слоеве в атмосферата. Това е известно като полярен вихър, пише порталът „Severe Weather Europe“.

Голям циклон

Полярният вихър се държи като много голям циклон и обхваща северното полукълбо или по-скоро частта от северния полюс до по-ниските географски ширини. Присъства на всички атмосферни нива и на различни височини може да има различни форми.

Този вихър прави разликата между много студена и снежна зима или топла и суха зима. Следователно, силен полярен вихър обикновено означава силна полярна циркулация, която поддържа по-студен въздух в полярните региони. Това създава по-меки условия за голяма част от САЩ и Европа, което означава, че зимата може да е по-топла от средното.

Идва студено време

Стратосферното охлаждане обикновено започва през август и се увеличава през септември и октомври, докато най-студеният период се достига през ноември и декември, когато полярният вихър е най-силен.

Със застудяването полярният вихър става все по-силен, защото е благоприятстван от разликата в температурата и налягането между полярните и южните региони на северното полукълбо, пише Severe Weather Europe.

Превод: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене