Президентът Румен Радев в Разлог: Илинденско-Преображенското въстание се превърна в ярък символ на българския дух

Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надхвърлиха далеч неговите непосредствени политически и военни цели, надхвърлиха рамките на епохата, каза президентът Румен Радев в Разлог. То се превърна в ярък символ на българския дух и остава нравственото знаме на нашата борба за правда и за човешки права, посочи държавният глава.

Нашите предци издигнаха и развяха гордо това знаме, защото избраха пътя на саможертвата и поеха по този път към безсмъртието, водени от свещения идеал да живеем като един народ в общо, свободно и независимо отечество, заяви президентът.

Той посочи, че в кървавите дни на въстанието Разлог се е превърнал в центъра на Серския революционен окръг. Още вечерта на 14 септември тук започва дългоочакваната битка за свобода и независимост. Десетки загиват, много повече са прокудени да търсят спасение зад граница. Неслучайно и летописецът на въстанието Христо Силянов описва този край като едно от многото лобни места на Македония и като едно от малкото, над които изгря свободата, каза президентът.

Въпреки че е опожарен и ограбен до игла, Разлог не губи вярата в справедливата кауза за българското национално единство. Градът, където много пъти отекваха стъпките на апостол Гоце Делчев, посвети близо 100 от своите синове на Македоно-Одринското опълчение и възторжено посрещна жадуваното обединение с майката родина, допълни  държавният глава.

Той благодари на всички граждани на Разлог за това, че пазят жив спомена за високата цена на свободата и продължават да тачат нейните символи, герои и мъченици. Родовата памет тук още помни историята, като тази за тихата саможертва на разложката майка Магделина Юрукова, дала двама братя и четирима от синовете си пред олтара на Отечеството. Имената на всички, оставили ярка, светла диря в съдбата на своя край, тук не просто са изписани по множеството паметници, но те се пазят в сърцата на поколенията, каза президентът.

Искам да ви уверя, че светлото дело на вашите предци няма да бъде забравено, защото и днес ние черпим сили от тяхното мъжество и себеотрицание, за да отстояваме градивното родолюбие, нашите традиции и българската държавност, каза Румен Радев.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили участва в тържествената заря-проверка по случай 120 години от Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание на площад „Преображение“ в Разлог.

На тържествата присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, полковник Митко Балтов – командир на Бригадното командване – Благоевград, кметове, представители на политически партии. Беше отслужена панихида пред паметника на Илинденци. По случай годишнината имаше паметно шествие и бяха положени венци и цветя пред паметниците на Илинденци, Магделина Юрукова и Пейо Яворов. снимка:БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене