София скочи в подкрепа на Милена Славова, която размаза „София прайд“ СНИМКИ

Пред съда Милена Славова заяви, че изказването ѝ за прайда в София през 2021 г. е породено от видеоклип на мъж, който е сложил националния флаг на неприлично място

Върховният административен съд ще се произнесе в срок от един месец по жалба за дискриминация, свързано с пост във Фейсбук на певицата Милена Славова относно „София прайд“.

Славова обжалва решение на Административен съд – София град, с което се отменя решение на Комисията за защита от дискриминация, според което не е установена дискриминация.

 

Според прокуратурата жалбата е основателна и първоинстанционният съд е допуснал процесуални нарушения, а решението му е необосновано, като следва да се отмени. Също така държавното обвинение отбелязва, че Славова е упражнила конституционното си право на свободно изразяване.

Пред съда Милена Славова заяви, че изказването ѝ за прайда в София през 2021 г. е породено от видеоклип на мъж, който е сложил националния флаг на неприлично място, и не е насочено срещу общността. Тя заяви, че след поста във Фейсбук и медийна изява по темата е получила заплахи за живота си.

„Милена е подбудена от неприлично поведение, а не от конкретни хора с различно сексуално убеждение. Славова е срещу парада, а не срещу общността“, каза адвокатът ѝ Мария Янева.

Тя добави, че по отношение на заплахите към клиентката ѝ има образувано досъдебно производство.

Според адвокат Деница Любенова, която представлява ЛГБТИ общността, Славова е осъществила дискриминация по смисъла на закона.

Пред медиите тя добави, че Славова е създала омраза и възможност за дискриминация към една група, която вече е таргетирана от обществените нагласи. Според нея не става дума за свобода на словото, като добави, че има подробна практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока.

Преди заседанието в сряда сутрин, до неговия край, граждани се събраха на демонстрация в подкрепа на Милена Славова пред сградата на съда. Движението по бул. „Александър Стамболийски“ беше затруднено. На място имаше полиция, която следеше за спазване на обществения ред.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене