Внезапна проверка! Шефката на фонд „Земеделие“ в Благоевград Й. Андонова разследвана за финансови злоупотреби

48339-632x358

Работата на екипите от Инспектората и от отдела за борба с измамите и противодействие на корупцията се затруднява заради отсъствието на главния счетоводител Исмаил Диниазъм, който е в болнични

Директорът на ОД на ДФ „Земеделие“ в гр. Благоевград Йорданка Андонова е разследвана а финансови злоупотреби и нарушение на финансовата дисциплина в дирекцията. Това стана след внезапна проверка от централното уп­равление на ДФ „Земеделие“, откъдето преди десетина дни пристигнали в Благоевград проверяващи екипи от Ин­спектората и от отдела за борба с измамите и противо­действие на корупцията. Про­верката продължава.

Това се казва в сигнал, постъпил на една от редак­ционните пощи във в. „Стру­ма“. Изходящият имейл адрес е signal_dfz@abv.bg, подпи­сан е от kandidat zemedelec, но последвалата проверка показва, че това е човек от системата, отлично запознат със случващото се в ДФ „Зе­меделие“ – Благоевград. Спо­ред сигнала става въпрос за големи суми пари, които са теглени от банковите сметки на дирекцията от счетоводи­теля Исмаил Диниазъм, кой­то е подчинен на Андонова, след това сумите са осчето­водявани и докладвани за из­разходвани за командировки в София, а в същото време не са давани на служителите от дирекцията при извършва­не на служебната им работа.

При внезапната проверка на инспекторите работещи в агенцията са карани да под­пишат ордери. Някои от тях подписали въпросните орде­ри, според които са взели ко­мандировъчни за обиколките си в региона – дневни, пътни и преспивания, но други от­казали и потвърдили пред проверяващите, че и те, и ко­легите им са плащали от джо­ба си при командировките си в област, но вече 4 седми­ци чакат парите да им бъдат възстановени.

Все още не е установен точният размер на сумата, за­щото проверката продължа­ва. Тепърва ще се установява и съдбата на изписаните и ос­четоводени пари и защо не са раздадени на служители­те на Разплащателната аге­нция.

Оказало се, че щом започ­нала проверката, счетоводи­телят на дирекцията Исмаил Диниазъм излязъл за две сед­мици в болничен и още не е оздравял, затова работата на проверяващите е сериозно възпрепятствана. Столичани имат възможност само да ровят в документите на фи­нансовия контрольор Краси­мир Динчев, който е одобрил прехвърлянето на неполуче­ните от служителите разходи в неизвестно все още нап­равление и не е сигнализи­рал за нередностите.

Според служители на фон­да такава е била практиката от години, затова вероятно отклонената от командиро­въчни сума ще е доста се­риозна.

В момента работата в ди­рекцията е блокирана. На Ан­донова и счетоводителя Ди­ниазъм е забранено да опе­рират с финансови средства до изясняване на случая. Няма кой да тегли и да изпла­ща пари за редовната и теку­ща дейност, а стоят неизпла­тени и суми на експерти за последния месец. В дирек­цията цари напрежение и хаос, хората са притеснени дали ще получат полагащите им се пари, които са запла­тили от собствения си джоб в изпълнение на служебните си ангажименти в различни­те отдели. Не се знае дали за­напред ще се работи и как ще се приключи годината, като няма финансова обезпече­ност на служителите.

Това не е единствената проверка във фонд „Земеде­лие“ в гр. Благоевград. Мина­лия месец службата била от­ново проверявана от отдела за борба с измамите и про­тиводействие на корупцията във фонда – този път заради сигнали от бенефициенти и земеделски производители. Земеделците твърдели, че шефката на Разплащателна агенция чрез определени ек­сперти в Благоевград се опи­твала да манипулира резул­татите по проектите им. То­гава от ДфЗ – Централно уп­равление била пусната анке­та сред служителите в бла­гоевградската Разплащател­на агенция, в която трябвало да отговорят на въпроси от типа има ли оказан натиск към тях, дали знаят за корупционни практики, за връзки­те им с бенефициентите и т.н.

Съвсем скоро Андонова пък била проверявана за превишаване на служебните ан­гажименти и правомощия и за отсъствия от работа.

През септември от Ин­спектората от София проверявали благоевградската служба за оказване на влия­ние при подписване на дого­вори за обслужване на дей­ностите в местната дирекция – автопаркинг за служебните автомобили, ремонти на слу­жебни автомобили, автомив­ка и др. Проверявани са и сигнали, че се прави опит да бъдат отстранени стари из­пълнители и да се сложат на тяхно място нови, приближе­ни фирми. Оплакването за то­ва дошло от фирмите-изпълнители на тези дейности, кои­то натопили Андонова в неп­равомерни действия и тен­денциозно окпеветяване на дейност им, и подмяната им била осуетена от Инспекто­рата.

Всички сигнали, които са проверени, са подписани от конкретни фирми и бенефи­циенти. Имало обаче и много анонимни сигнали за оказван натиск за манипулиране на резултати от извършени про­верки на приближени земе­делци. По тях проверка не е назначавана.

Според експерти в Раз­плащателна агенция дирек­торката затруднявала работ­ния процес, защото често от­съствала и нямало кой да подпише командировъчните им заповеди, отчети и други текущи документи. В същото време се създавало напреже­ние – пишели обяснения за закъснение за 5 минути, връ­щали ги за една изпусната за­петая или изпусната буквичка, шефката не им давала да пушат и да излизат на тера­сата…

Служители не били довол­ни и от месечните атестации и начисляване на ДМС, смятат, че Андонова ги оце­нявала не по професионален принцип и кой колко работа е свършил, а по лична пре­ценка и по това кой колко бил лоялен и верен на нея и не се оплаквал.

Като особено фрапантен служители коментират слу­чая, в който директорката из­гонила 7 човека от една ши­рока стая и ги настанила в по­мещение, използвано за ар­хив, което било доста по- тясно, а голямата стая харе­сала за себе си. Преди да премести кабинета си, тя поискала средства за ремонт на новия, но от София отка­зали пари и сега в широката стая се шири счетоводителят Исмаил Диниазъм.

„Да, има проверки от два­та отдела, има проверки от Инспектората и отдела за борба с измамите и противо­действие на корупцията, но докато те не приключат, не мога да коментирам нищо“, каза вчера за „Струма“ Й. Ан­донова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене