Земеделците плашат с протести, ако не бъде подпомогнат сектора

Снимка: БГНЕС

Изпратиха до властите писмо с искания за компенсации

Българска аграрна камара изпрати отворено писмо до премиера Николай Денков, до финансовия министър Асен Василев и до министъра на земеделието Кирил Вътев с настояване да предприемат спешни действия за спасяване на сектор „Селско стопанство“.

Земеделците поставят конкретни искания и заплашват, че ако те не бъдат изпълнени, ще организират национални протести.

От камарата настояват  да остане в сила забраната за внос на слънчоглед от Украйна, да се изплатят на земеделците до 30 септември на 213 млн. лева компенсация заради войната в Украйна и незабавно изплащане на 20 млн. лева за компенсиране на фермерите с напълно пропаднали от бедствия площи.

Земеделците настояват още за осигуряване на пари за пренотифициране на съществуващи и за нови държавни помощи и определяне на конкретни срокове, в които те да бъдат  изплатени; както и облекчаване на условията за доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Фермерите очакват и законодателни инициативи, свързани с напояването и поземлените отношения и искат нов модел на комуникация с администрацията на агроведомството, тъй като досега провежданите консултативни съвети според тях  са формални и не водят до резултат.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене